Producătorii de carne de porc din România nu reușesc să acopere cererea de pe piață

Publicat de Stan Lucian, 12 decembrie 2024, 17:00 / actualizat: 13 decembrie 2024, 7:24
Cererea pentru carne de porc crește în fiecare an în această perioadă, iar oferta este variată și pentru toate buzunarele.
Nu toată carnea din magazine este însă românească, în condițiile în care producătorii autohtoni au fost grav afectați de pesta porcină și nu reușesc să asigure cantitatea necesară pe piață.
Importurile suplinesc lipsa, uneori, la preț mai mic decât carnea românească, a declarat pentru Radio Târgu Mureș preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși:
”Suntem, în ultimii 7 ani, în poziția de a nu reușiți să asigurăm decât într-o proporție foarte mică, să asigurăm carne de porc proaspătă din galantare. Ceva mai bine de jumătate de porcii României se află în gospodăriile populației și cealaltă jumătate se află în fermele comerciale. Suntem într-o creștere anuală a importurilor.”
Prețurile diferă de la producător la producător și pornesc de la 8 lei kilogramul în viu, a explicat Ioan Ladoși:
”De exemplu, în județul Cluj este vorba de prețuri între 16 și 18 lei pe kilogram, în viu. Pe de altă parte, fermele comerciale românești care nu au un contact direct cu cumpărătorul, deci vând în abatoare, noi, fermierii cu ferme comerciale autorizate sanitar-veterinar, cu toate controlatele, vindem animalul viu, deci prețul în viu pe kilogram este undeva la 8 lei.”
Autoritățile atrag însă atenția asupra condițiilor de comercializare a cărnii și ne sfătuiesc să cumpărăm doar din locuri autorizate, pentru a evita îmbolnăvirile.
Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Lucian Goga:
”Să nu caute oportunități, chilipiruri, să nu cumpere din portbagajul mașinii sau de la colțul străzii pentru că riscă să-și pună în pericol sănătatea lor și a familiilor lor. Dacă sacrifică porcul în gospodăria proprie doar pentru consum familial, carnea este interzisă să fie comercializată, să facă examen trichineloscopic la orice cabinet de liberă practică de pe raza județului Mureș.”
Producătorii se grăbesc să își vândă marfa în această perioadă și se așteaptă la o scădere drastică a vânzărilor, după sărbători.
Autor: Raluca Creț