Zeci de producători agricoli mureșeni promovați de Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti

Publicat de MIRELA ROTAR, 10 octombrie 2019, 14:31 / actualizat: 11 octombrie 2019, 8:16
Evenimentul se află la a treia ediție și reunește, pentru trei zile, în Piața Trandafirilor din Tg. Mureș, peste 60 de producători de legume, fructe, carne, brânzeturi sau miere.
Sunt produse tradiționale, fără pesticide, iar unele sunt deja atestate la nivel european, a declarat pentru Radio Tg.Mureș directorul Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
Avem 60 de fermieri prezenți, cu toată gama de produse, preparate din carne, patiserie, legume, fructe, flori, kurtos kalacs și o pălincă de Ardeal, specific zonei. Am recomanda tuturor consumatorilor ca cel puțin astăzi să guste din produsele tradiționale ale județului Mureș, benefice sănătății, și care nu au reziduri de pesticide. La fel, putem vorbi de produse trecute în Registrul European, precum telemeaua de Ibănești cu saramură de Orșova, produsele montane respectiv cașcavalul, smântâna și urda.
Fermierii ne asigură că folosesc gunoiul de grajd și nu își stropesc producția cu chimicale:
Târgumureșenii sunt tot mai dornici de produse autohtone și devin mai selectivi în alegerea alimentelor pe care le cumpără:
În 2017, Parlamentul a votat legea care instituie, pe 10 octombrie, Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti, pentru îmbunătăţirea statutului producătorului român şi încurajarea consumului de produse agroalimentare tradiționale autohtone.
Potrivit legii, produsul agroalimentar românesc este produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României.
Valeriu Russu