Producătorii agricoli din Mureș cred că România trebuie să reducă dependența de importuri

Publicat de APETRI MARGARETA, 12 august 2021, 12:57
Luna trecută, Geoglam, un organism care monitorizează la nivel global culturile agricole, a emis un raport potrivit căruia România e singura țară care are integral un rating de recoltă la nivel Excepțional.
Chiar dacă anul acesta previziunea pe totalul produselor oleagionase și păioase este cu aproape 40 % mai mare decât anul trecut, agricultorii mureșeni nu sunt impresionați de procente.
Șeful filialei Mureș a Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Fazakas Miklos, a declarant pentru Radio Tg.Mures că marii traderi de grîu folosesc aceste cifre privind producțiile pentru a obține prețuri cât mai mici de la producători:
La păioase, bineînțeles că anul acesta avem o producție mult mai mare decât anul trecut, când două treimi din suprafața României a fost afectată de secetă foarte severă, dar asta nu înseamnă că este o producție ieșită din comun. După părerea mea, cantitățile și producția mare vehiculate sunt într-un fel o strategie a traderilor care încearcă să diminueze din preț sau să obțină un preț mult mai mic decât ar putea, mai ales că la nivel mondial se vede, totuși, o lipsă de producție la păioase.
Președintele Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, spune că producțiile agricultorilor români sunt mai mari față de anul trecut, pentru că vremea a fost favorabilă și a plouat.
Însă este necesară o strategie națională, cu investiții în sistemele de irigații, depozite și tehnologie de prelucrare a materiei prime, subliniază Florian Ciolacu:
Este un semnal bun că România, în 10 ani de zile a fost ascendent un campion al Europei la producție și randament pe cereal și oleaginoase. Dar este și un semnal de alarmă foarte important privind vulnerabilitatea, un mesaj pe care trebuie să-l luăm toți în considerare, și decidenții și fermierii, că noile condiții prin care apa trebuie gestionată și care rezultă din strategiile Pactului ecologic European, a biodiversității. Asta înseamnă schimbare de tehnologie și infrastructură care trebuie să fie disponibilă – acum, noi la nivel național nu valorificăm mai mult de 20 la sută din infrastrutura disponibilă, și pe desecare și pe irigații.
Toți agricultorii români sunt de acord că lipsa unei strategii naționale privind agricultura reduce România la statutul de exportator de materii prime. Astfel, de exemplu, românii ajung să importe și să consume ulei alimentar și produse de panificație din floarea soarelui și grâul exportate și prelucrate în alte țări.
Valeriu Russu