Procurorii au solicitat pedeapse aspre împotriva inculpaţilor în procesul privind tentativa de atentat din Târgu Secuiesc

Publicat de radiomures, 25 martie 2017, 13:28
La procesul de vineri care a avut loc la Curtea de Apel Bucureşti, procurorii au solicitat pedepse spre limita maximă împotriva lui Szőcs Zoltánşi BekeIstván, lideri ai organizaţiilor Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Transilvania, respectiv din Târgu Secuiesc, precum şi interzicerea activităţii HVIM pe teritoriul României.
Cei doi sunt acuzaţi că au intenţionat să detoneze în piaţa centrală a oraşului Târgu Secuiesc un dispozitiv exploziv artizanal în timpul paradei militare organizate pe 1 decembrie, cu prilejul Zieli Naţionale a României.
La ultimul termen al dosarului, reprezentantul DIICOT a susţinut în rechizitoriul că materialul pirotehnic confiscat ar fi fost suficient pentru a provoca vătămări corporale sau pentru a periclita viaţa oamenilor, iar HVIM este – în opinia lor – o organizatie de tip fascist, rasist şi xenofob, care trebuie interzisă în România.
Apărarea a solicitat achitarea inculpaţiilor. În ultimul lor cuvânt, Szőcs şi Beke s-au declarat nevinovaţi, susţinând că este o absurditate presupunerea că în propria lor comunitate, într-un oraş mic unde populaţia majoritară este de etnie maghiară, ar fi vrut să comită un atentat împotriva românilor, cu petarde care nu sunt adecvate pentru detonări.
În decembrie 2015, activiştii HVIM au fost plasaţi în arest preventiv, această măsură fiind modificată în iulie anul trecut în arest la domiciliu, iar în noiembrie fiind modificată în control judiciar. István Beke şi Zoltán Szőcs au fost trimişi în judecată în mai 2016 de procurorii DIICOT. István Beke este acuzat de tentativă de atentat împotriva comunităţii, precum şi de tentativă de violare a regimului materialelor explozibile, iar Zoltán Szőcs este acuzat de instigare la atentat împotriva comunităţii şi de instigare la violarea regimului materialelelor explozibile.
Conform Codului penal, atentatul împotriva comunităţii se pedepseşte cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare de la 15 ani la 25 de ani, iar tentativa de atentat este pedepsită cu jumătate din această pedeapsă, cu executare. Activiştii HVIM din Ţinutul Secuiesc au fost acuzaţi pe baza Legii 535, referitoare la terorism, care a intrat în vigoare în 2004, potrivit căreiea dacă infracţiunea a avut drept scop intimidarea comunităţii, privarea de libertate trebuie să fie mai mare cu o treime din perioada de pedeapsă. Curtea de Apel Bucureşti va pronunţa sentinţa în prima instanţă pe data de 7 aprilie, decizia putând fi atacată la instanţa supremă.