Procesul Coletiv a fost amânat din nou
Publicat de MIRELA ROTAR, 23 septembrie 2021, 07:36
După o pauză de 3 luni, un complet de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti, format din trei judecători, este aşteptat să decidă dacă se schimbă sau nu încadrarea juridică pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul Colectiv, printre care şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.
Inculpaţii au fost întrebaţi azi de instanţă dacă mai vor să dea declaraţii, însă toţi au refuzat, cu excepţia Aureliei Iofciu, fosta şefă a Serviciului „Autorizări comerciale” din Primăria Sectorului 4, care a primit la fond o condamnare de 8 ani de închisoare. Ea a declarat că funcţionarii administraţiei locale verificau doar prin sondaj legalitatea documentelor privind autorizarea funcţionării firmelor, deoarece primeau sute de astfel de documente săptămânal.
Procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie, însă completul de judecată a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor, iar propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de-o parte, şi procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor. Cazul a ajuns şi în atenţia CSM, iar Secţia pentru judecători a Consiliului a solicitat revocarea din funcţie a procurorului de şedinţă, Melinda Diaconescu, dar procurorul şef al SNA a refuzat.
Procesul se află în faza de apel, după ce, în 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, pe funcţionari din primărie, pe patronii clubului, pe doi pompieri, pe pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii. Hotărârea a fost contestată atât de persoanele condamnate, cât şi de procurori.