Procentul lucrătorilor din sănătate vaccinați este de 45%, arată un studiu al Federației Solidaritatea Sanitară

Publicat de MIRELA ROTAR, 6 mai 2021, 11:17 / actualizat: 6 mai 2021, 15:49
Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, iar procentul de 45% de salariați vaccinați se încadrează în media Uniunii Europene.
44% dintre lucrătorii nevaccinați se află în situația de ezitare vaccinală, ei fiind ținta potențială a unei campanii de convingere.
Cei mai mulți dintre aceștia nu sunt convinși de siguranța și eficiența vaccinului, fac parte din colective cu puțini colegi vaccinați, iar studiul arată că intenția de vaccinare depinde și de nivelul de studii și vârstă.
Coordonatorul studiului, Viorel Rotilă:
Sunt mai multe explicații cauzale. Cred că este foarte important să corelăm acest procent cu ponderea lucrătorilor din sănătate infectați, care au imunitate în urma infectării cel puțin 3 luni, pe procedura oficială, după care urmează o serie de situații, avem 18% dintre cei nevaccinați care au anunțat că se vor vaccina, dar nu putem să nu observăm că avem 13,5% din totalul salariaților care, la un chestionar, au răspuns că nu vor să se vaccineze.
Printre soluții, Federația recomandă o mai bună informare a personalului din sănătate, dar și o serie de măsuri concrete, cum ar fi acordarea de despăgubiri pentru eventualele efecte secundare ale vaccinului.
Revine Viorel Rotilă:
Implicarea organismelor profesionale pentru comunicarea oficială a datelor științifice, e o problemă de încredere în datele științifice, ar urma generarea, crearea unor canale de comunicare a informațiilor, salariații sunt puțin tulburați de acest amestec existent în spațiul public de informații pro și contra vaccinării, și pe locul al treilea s-ar situa crearea unor despăgubiri pentru efectele adverse ale vaccinării.
2% din personalul nevaccinat care a participat la sondaj au indicat că au fost depistați pozitivi SARS-CoV-2 după vaccinare, iar 40% au indicat că au avut pacienți aflați în aceeași situație, acestea fiind elemente care le influențează decizia.
Totodată, 31% consideră că lucrătorii care au trecut printr-un episod de infecție cu SARS-CoV-2 ar trebui să fie asimilați celor vaccinați.
Raluca Creț