Procedurile de expropriere blochează lucrările de îndiguire pe râul Niraj

Publicat de radiomures, 21 martie 2016, 18:20
Până acum s-au realizat lucrări de la confluența rîului Niraj cu râul Mureș până la acumularea Valea.
Pentru ca autoritățile să primească următoarea tranșă de la Uniunea Europeană, trebuie să se finalizeze exproprierile, însă oamenii nu merg la notariate pentru că sumele cu care ar urma să fie despăgubiți sunt prea mici.
Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, Cristian Bratanovici, susține că legislația românească e de vină pentru aceste situații:
Din păcate, mesajele ce ne vin din teren sunt legate de reclamații, pentru că așa cum s-au promovat aceste lucrări într-adevăr au fost niște întârzieri, dar totuși lucrarea există și apără toate valea Nirajului. Pentru că lucrările, trecând pe marginea atâtor proprietăți, sunt oameni care practic trebuie să-i despăgubești pentru 10 metri pătrați. Vă dați seama că acela pentru 70 de lei sau pentru 200 de lei nu o să vină niciodată să-și facă formele astea. Și probabil că trebuie să învățăm și noi de la alte state, că întâi, când se dă o directivă trebuie făcută lucrarea și după aceea ai 5 ani să rezolvi problema terenului.”
Pentru faza a doua a lucrărilor, în amonte de acumularea nepermanentă Valea, Direcția Apelor va analiza toate zonele de risc cu administratorii ariilor protejate pentru ca să nu mai existe contestații.
Directorul serviciului Dezvoltare-investiții din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, Rodica Colceriu, explicat că nu e sigur că în acest an se vor continua lucrările:
Deocamdată suntem în faza demarării procedurilor de expropriere a terenurilor ocupate de lucrările hidrotehnice realizate. Este un proiect care va trebui reanalizat. Obiectivul este, într-adevăr, apărarea împotriva inundațiilor și continuarea realizării și închiderii liniei de apărare pe râul Niraj. Ceea ce urmează a se realiza este în amonte de acumularea nepermanentă Valea, dar care va suporta unele discuții și corelări. Vom continua o analiză, dezbateri, și lucrările încă nu se vor realiza, până când nu se va reactualiza acest proiect de investiții.”
Etapa 1 a proiectului de amenajare hidrologică a râului Niraj, finanțat prin Programul Sectorial Mediu, Axa Prioritară 5,cu suma de peste 15 milioane de euro a fost încheiatpă la finele anului trecut.
Au fost amenajați 32 km de diguri și ziduri de sprijin și consolidări maluri, rezultatul fiind protejarea împotriva inundațiilor a peste 30 de mii de mureșeni.
Valeriu Russu
Foto: www.punctul.ro