Problemele DGASP Mureș sunt salariile mici și lipsa de personal

Publicat de radiomures, 4 ianuarie 2016, 17:33
La început de an nou, peste 300 de posturi sunt vacante la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. Este o situație cronică ce va putea fi rezolvată doar prin modificarea legislației, susține directorul instituției, Schmidt Lorand.
În plus, spune acesta, Direcția are mereu procese cu angajații, care își cer drepturile salariale în justiție. Alte procese sunt legate de adopții, care în 2015 au ajuns la peste 50, a precizat Schmidt Lorand:
Procese avem permanent cu salariații, pentru că salariile sunt foarte mici. Avem peste 300 de posturi vacante, din cele 1692 existente. Cele mai arzătoare privesc asistenții sociali de la casele de copii. Alte procese ale DGASP sunt la deschiderea procedurilor de adopție, în cazul în care un copil trebuie să ajungă în plasament și toate trebuie trecute prin instanță, dacă nu există acordul părinților sau părinții sunt de negăsit. Anul acesta a fost adoptați peste 50 de copii din județul Mureș, cea mai bună realizare din ultimii 10 ani.”
În ceea ce privește planurile pe 2016, Protecția Copilului Mureș a demarat încă de anul trecut două proiecte cu finanțare europeană.
Este vorba de îmbunătățirea rețelei Telefonul copilului și de o colaborare între județele Mureș, Harghita și Covasna pentru a îmbunătăți asistența socială a persoanelor vulnerabile.
Ambele proiecte vor fi finalizate în luna aprilie, însă, dacă e necesar, cel legat de persoanele marginalizate poate fi prelungit cu încă un an, a explicat Schimdt Lorand:
Asta înseamnă o reorganizare și îmbunătățirea rețelei Telefonul Copilului, o linie gratuită la numărul 0800 800883, privitor la un abuz – neglijare, exploatare a unui copil din județul Mureș. Începând din luna noiembrie, la care se răspunde între orele 8.00 și 20.00, existând și o echipă de intervenție pe teren. Celălalt proiect se referă la o colaborare între județele Mureș, Harghita și Covasna, pe bunele practici privind asistența socială a persoanelor vulnerabile, a celor care, aflați la marginea societății, se confruntă cu excluziune socială.”
Anul trecut DGASP Mureș și-a reînnoit parcul auto, prin achiziționarea a 8 autovehicule, iar dacă se deschid noi linii de finanțare europeană, instituția va depune dosare pentru crearea unui centru multifuncțional la castelul de la Zau de Câmpie.
DGASP Mureș asigură protecție specială pentru 1.800 de copii, precum și servicii de asistență și de îngrijire în sistem rezidențial unui număr de 1.100 de adulți.
Vali Russu
Foto: www.nasul.tv