Probleme de aprovizionare cu apă la Băile Tușnad

Publicat de MIRELA ROTAR, 24 august 2021, 11:38
Din cauza rețelei de apă învechite apar mereu avarii, iar oamenii sunt nevoiți de multe ori să se aprovizioneze din alte surse pentru nevoile casnice, inclusiv din râul Olt. Lipsa apei potabile a devenit o problemă și pentru hotelurile şi pensiunile din staţiune, care constată că au pierdut din clienți din acest motiv.
Edilii promit că, în timp, aducțiunea de apă a orașului Băile Tuşnad va fi rezolvată cu fonduri europene. Până atunci, problema care persistă de circa 4 ani va fi rezolvată parțial, prin schimbarea conductei vechi de 5 decenii.
Primarul orașului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt:
Noi abia în ianuarie ne-am trezit că în anii ’70 a fost montată o țeavă de fier, nerespectând proiectul. Am primit, din fondul de urgență a Consiliului Județean, 150.000 de lei după care, împreună am pus banii cu Consiliul Local și am comandat țeavă specială. Acum, 80 la sută suntem gata cu montarea și mai avem 30 de metri până la vana principală, unde va trebui să ne legăm. Pe tronsonul Vrabia, unde se lucrează și acum, estimăm că până pe 5 septembrie să fie terminat tronsonul de 300 de metri.
Cu prilejul lucrărilor de înlocuire s-a descoperit că întreaga rețea de aducțiune de apă a orașului și a stațiunii este veche, iar țevile se sparg frecvent în mai multe locuri.
Administrația locală a depus deja la București un dosar conținând proiectul de accesare de fonduri europene pentru înlocuirea întregii rețele de alimentare cu apă potabilă a localității.
Primarul Butyka Zsolt:
Am mai avut 5-6 spărturi pe tronsonul de 16 km, plus că bazinele din anii ’70 nu au fost schimbate. Noi în luna februarie am fost la București la Compania Națională de Investiții și am prezentat situația. Săptămâna trecută, luni, am depus la CNI un proiect în valoare de mai mult de 6 milioane de euro, prin care schimbăm de la puț, pompe, țeavă de aducțiune, refacerea bazinelor. Fără asta, dacă nu reușim să schimbăm stațiunea va pierde enorm, și mai mult decât a pierdut până acum.
Primarul Butyka Zsolt spune că la nevoie, pentru orice eventualitate, pentru toalete, orașul are rezerve de apă dispuse în bidoane de 1000 de litri, în cartiere. În plus, împreună cu compania Apemin, s-a împărțit populației apă plată pentru consum și gătit.
Săptămâna viitoare, Primăria Băile Tuşnad va organiza o zi deschisă pentru locuitori, iar cei interesaţi vor putea să vadă, la faţa locului, starea reţelei principale de alimentare cu apă potabilă a localităţii.
Valeriu Russu