Probleme cronice în alimentarea cu apă la Toplița

Publicat de APETRI MARGARETA, 26 august 2024, 14:27
Una din cauze este faptul că mulți consumatori din Toplița sunt branșați ilegal, atât persoane juridice cât și persoane fizice la case, pierderile fiind de cel puțin 20 la sută, spun edilii.
Problemele persistă de aprope 20 de ani, însă acum pe timp de caniculă consumul a explodat, iar infrastructura rețelei de apă e învechită, cu avarii frecvente.
Asta în condițiile în care rețeaua este subdimensionată, numărul de consumatori racordați a crescut, iar la unii din cei situați la capătul rețelei, nici nu mai ajunge apă, a atras atenția primarul ales al municipiului, Sebastian Buzilă:
De-a lungul anilor au fost extinderi de apă și canalizare, dar debitul de la aducțiune a rămas același. Sunt persoane care locuiesc la case și își udă grădinile și există și branșamente care nu sunt controrizate. Mai sunt și defecțiuni, conducta de apă e foarte veche și automat apar spărturi, care unele se depistează iar altele nu. Trebuie crescut gradul de colectare, sunt foarte multe persoane care, chiar dacă li s-a emis factură, nu și-au plătit datoriile către compania Aqua Călimani. Trebuie depistați cei care au branșamente ilegale, iar toate firmele ar trebui să aibă contor, să nu aibă paușal nicio firmă.
SC Aqua Călimani, firma care administrează rețeaua de apă și canalizare din Toplița nu are fonduri pentru reparații pentru că nu reușește să încaseze multe din facturile emise. În plus, există multe branșări ilegale la rețea spune directorul Andrei Gheorghe, care admite că e o anomalie ca firmele să achite paușal consumul de apă:
La facturi avem o grămadă de restanțe, din care am început să încasăm mai bine, în ultimul timp, începem să reducem din datorii numai că avem mulți insolvabili. Există și branșări ilegale, numai că le descoperim foarte greu, pentru că fiind făcute de mult, nu avem cum să știm câte avem, facem verificări pe teren, dar nu avem suficient personal. Și da, avem și societăți care sunt la paușal. Intenționăm să actualizăm prețul apei, care acuma e de 3,24 metrul cub. Încercăm să îl creștem, numai că întâi trebuie să ni se aprobe de ANRPC București; nu a mai fost cerută majorare de preț din 2019.
La ora actuală, pe fonduri de peste 20 de milioane de lei, atrase prin programul Anghel Saligny, se lucrează la o nouă conductă de aducțiune, se modernizează stația de captare și uzina de apă, iar toți consumatorii ilegali de pe vechea conductă vor trebui să se rebranșeze, cu contorizarea corespunzătoare.
Rămâne de rezolvat problema unor stații de pompare din anumite zone ale orașului, care nu funcționează corespunzător în acest moment. Acolo va fi nevoie, probabil, de alte stații de pompare și posibil, în anumite zone, de înlocuirea conductelor cu altele de capacitate mai mare, susțin ediții urbei.
Autor: Valeriu Russu