Problematica avorturilor provoacă noi controverse.
Publicat de radiomures, 20 aprilie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:40
Un proiect de lege care prevede consilierea obligatorie a femeilor care vor să facă întrerupere de sarcină, iniţiativă a deputaţilor Marius Dugulescu şi Sulfina Barbu, şi care este în dezbatere publică, a provocat reacţii negative în rândul opiniei publice.
Acum, Institutul de Politici Publice din Bucureşti a dat publicităţii un sondaj de opinie din care reiese faptul că peste 80% dintre românce aşteaptă implicarea statului în prevenirea sarcinilor nedorite.
Asta în contextul în care România s-a clasat în 2010 pe locul 4 în Europa la acest capitol, cu o medie zilnică de 400 de întreruperi de sarcină.
Institutul de Politici Publice consideră că soluţia pentru reducerea avorturilor nu este obligarea femeilor de a fi consiliate, ci educaţia sexuală precoce şi subvenţionarea anticoncepţionalelor.
Studiile arată însă că folosirea anticoncepţionalelor nu a dus la scăderea numărului de avorturi, dar au favorizat înmulţirea bolilor cu transmitere sexuală.
Totodată, avortul repetat provoacă sterilitate feminină, cancer de col uterin şi cancer de sân.
O soluţie sănătoasă este planificarea familială naturală, însă astfel de metode nu sunt promovate, spune medicul primar de obstetrică ginecologie din Tîrgu-Mureş, dr.Caterina Miladi-Grif.
Problematica întreruperilor de sarcină şi a folosirii metodelor contraceptive ar trebui abordată nu doar legislativ, ci şi la nivel individual. Dezbaterile ar trebui aprofundate şi din punct de vedere uman, având în vedere că fiecare om este înzestrat nu doar cu minte, ci şi cu suflet, spune psihologul Daniela Iloasa.
Părerile tîrgumureşencelor cu privire la acest subiect sunt împărţite, însă ideea unei consilieri psihologice înainte de o întrerupere de sarcină este unanim acceptată.
Cristina Bulbescu