Problema parcărilor din Tg. Mureș, pasată de la Primărie la Consiliul Local
Publicat de Corina Muntean, 20 noiembrie 2017, 17:23
Parcările din Tg.Mureş sunt extrem de aglomerate, mai ales cele din cartiere, unde se parchează haotic.
Cu unele excepții, unde există parcări acoperite cu plată, în majoritatea cartierelor, riveranii sunt stânjeniți atât de noul val de mașini second hand, cât și de mașinile de serviciu ale locatarilor.
Președintele unei asociații de proprietari, Vasile Câmpean, spune că deseori nu își poate parca propria mașină lângă bloc.
În acea zonă nu se pot amenaja parcări acoperite, din lipsă de spațiu, iar propunerile de sistematizare nu au fost luate în seamă nici de Primărie, nici de Consiliul Local:
Am propus Primăriei o modalitate de a marca și numerota perimetrul blocurilor, deci o liniere în spic. De exemplu, la o scară de bloc să fie 10 locuri de parcare plus două pentru oaspeți. Și ne-am gândit că acest sistem de parcare este profitabil, deoarece ar aduce bani la bugetul local. Marcarea acestui spațiu să fie cu plată. Noi, cetățenii, suntem obligați să parcăm la 210 blocuri de blocul nostru. Ceea ce ne doare cel mai tare este că, de fapt, Consiliul Local este cel care nu e interesat nici de parcăriile din oraș și nici de cele din cartiere.”
Primarul Dorin Florea spune că ideea nu este nouă, ea există de ani de zile, dar a fost mereu respinsă de Consiliul Local:
Consiliul Local a votat împotriva nominalizării, ceea ce a fost și propunerea mea, a unui set de parcări fiecare cu număr. Au spus așa, dacă mă duc la mama în 7 noiembrie, nu am unde să parchez dacă toate sunt nominalizate, și atunci am spus că nu toate. Pe motivul acesta s-a respins toată propunerea. Consiliul local a considerat că e bine să mărim numărul de parcări – și acum, în Dâmbul Pietros, înspre centura Tg. Mureșului se fac vreo 60 de locuri de parcare. Nu știu dacă numărul de mașini al nostru îl depășește pe al altora, dar știu că aproape nu există familie fără 3 mașini. În schimb, e just ce spune cetățeanul, că avem hârburi, proiectul l-au blocat ONG-urile. Deci de aceea lucrurile merg prost, pentru că atunci când s-a făcut cu ridicarea mașinilor, în toată lumea se face, dar la noi nu, e o excepție.”
Consilierul local POL, Radu Bălaș spune, în schimb, că Primăria trebuie să-și asume responsabilităși în această situație, nu Consiliul Local:
Consiliul Local nu are nicio atribuție în acest sens, această situație este fie de competența Asociațiilor de proprietari, a Primăriei sau a Poliției locale. Primăria Tg. Mureș are cei mai mulți angajați din țară, pe cap de locuitor, așa încât poate să fie o problemă de management. Administrația Domeniului Public se află în subordinea Primăriei, și trebuie să se ocupe de acest management.”
În ceea ce privește parcările cu plată de pe domeniul public, acestea erau administrate de o firmă privată. Între timp, parcarea a devenit gratuită, ceea ce a generat haos, pentru că, potrivit Poliției locale, angajații instituțiilor și societăților din centru blochează zilnic câteva sute de locuri de parcare.
Valeriu Russu