Problema forței de muncă este din ce în ce mai critică în ultimii ani

Publicat de Corina Muntean, 27 aprilie 2022, 10:52
Angajatorii din Europa de Est sunt pesimişti în privinţa a ceea ce pot găsi pe piața locală, sperând totuși că introducerea activității hibride să rezolve pretențiile angajaților actuali sau viitori.
România are la ora actuală un deficit de forță de muncă extrem de ridicat, motiv pentru care Guvernul a decis ca anul acesta să permită intrarea în țară a 100.000 de muncitori din afara Uniunii Europene pe bază de contracte cu firmele de recrutare, un număr record. În pofida riscurilor aduse de pandemie și de războiul din Ucraina, piața muncii e mai efervescentă ca oricând, iar 8 din 10 angajatori recrutează conform planului de la început de an sau chiar mai intens. Pornind de la aceste aspecte, majoritatea directorilor financiari (CFO) din Europa de Est (90%) estimează că se vor confrunta cu dificultăţi în privinţa forţei de muncă în viitorul apropiat. Peste 60% dintre aceştia consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi deficitul rezultat în aprovizionare şi producţie, conform studiului CFO Panel 2022, realizat de compania de consultanţă în management Horvath. Astfel, şase din zece respondenţi (peste 60%) au declarat că afacerile pe care le gestionează au revenit la nivelul anterior pandemiei, iar la nivel internaţional mai mult de jumătate dintre intervievaţi sunt de părere că pandemia a avut un efect pozitiv asupra companiilor. În acelaşi timp, peste 90% din totalul celor chestionaţi au afirmat că se vor confrunta cu dificultăţi în privinţa forţei de muncă, care va trebui pregătită pentru provocări viitoare. De asemenea, mai mult de 60% dintre directorii financiari consideră că un risc predominant îl va reprezenta întreruperea lanţurilor de aprovizionare şi deficitul rezultat în aprovizionare şi producţie, iar peste 55% că schimbările de politică economică (lockdown, conflicte comerciale, alegeri etc.) vor reprezenta un risc pentru viitor. În ceea ce priveşte perspectiva, 80% dintre cei intervievaţi cred că pot ieşi din impasul creat de pandemie printr-o serie de oportunităţi, cum ar fi creşterea investiţiilor în automatizare şi digitalizare, peste 70% susţin că îi va ajuta introducerea modelelor moderne de lucru (de acasă şi hibrid), iar peste 50% susţin că salvarea va veni de la creşterea cererii interne. CFO Panel 2022 evidenţiază tendinţele actuale în domeniul finanţelor şi oferă informaţii despre provocările cu care se confruntă în prezent directorii financiari.
Studiul este realizat de Horvath, pe un eşantion de peste 200 participanţi din 15 ţări, precum Germania, Austria, Elveţia, Croaţia, România şi Republica Moldova. Industriile prezente în sondaj sunt variate, de la automotive, manufacturing, bănci, logistică, oil & gas la farmaceutice, telecomunicaţii şi călătorii.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.