Problema biocidelor din spitale revine și la Tg.Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 21 martie 2019, 12:18
Două loturi de peste 200 de litri cu dezinfectanți pentru suprafețe au fost retrase de la utilizare anul acesta de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu-Mureș, în urma unui control efectuat în luna ianuarie de către inspectorii de Sănătate Publică. Motivul era că produsul nu avea acțiune fungicidă. Conducerea spitalului a cerut schimbarea loturilor, însă a primit aceleași produse dar cu eticheta schimbată.
Cele două loturi în valoare de peste 10.000 de lei au fost sigilate, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, dr. Claudiu Puiac:
Este vorba de detergentul dezinfectant de nivel mediu pentru suprafețe pentru sectoare cu risc intermediar din loturile cu numărul 1517 și 1518 în cantitate totală de 203 litri și (au fost retrase) datorită faptului că pe eticheta lor nu scria că are și acțiune fungicidă, conform caietului de sarcini. Noi am trimis notificare la firmă și am cerut să se înlocuiască cele două loturi iar firma ne-a trimis, la fel, cele două loturi 1517 și 1518 cu eticheta modificată unde scria că are și acțiune fungicidă. Am oprit de la consum cele două loturi și am făcut, din nou, notificare la firmă. Am sigilat cele două loturi pentru a fi schimbate cu altele.
Producătorul biocidelor în cauză este o firmă din Germania iar distribuitor e firma prahoveană Al Carina, al cărei nume a apărut în scandalul HexiPharma. Aceasta a câștigat în noiembrie anul trecut un nou contract de furnizare a biocidelor la Spitalului de Urgență din Târgu-Mureș, prin licitație publică deschisă.
Firma furnizează două tipuri de dezinfectanți, unul de nivel înalt și altul de nivel mediu, pentru suprafețe, care a fost găsit cu probleme.
Spitalul are contracte de peste 10 ani cu această firmă, care are toate avizele necesare de la Ministerul Sănătății, a precizat managerul unității, dr. Claudiu Puiac:
N-am avut până acum probleme cu Al Carina, problemele care au fost, au fost datorită faptului că nu s-a înțeles ce înseamnă un acord cadru cu cantitate și minimă și cantitate maximă. Și acum, acordul cadru, de exemplu, este un acord pe 36 de luni – 3 ani. În lipsa acestor substanțe ( neconforme) le înlocuim cu dezinfectanți de nivel înalt pentru suprafețe până se rezolvă situația.
Ministerul Sănătății s-a sesizat în cazul biocidelor neconforme, în urma analizelor efectuate încă de anul trecut la mai mulți dezinfectanți pentru spitale.
3 produse biocide au fost găsite neconforme din punct de vedere al eficacității fungicide (candida albicans și aspergilus niger) . Mai exact, este vorba despre loturi care se utilizează pentru dezinfecția suprafețelor și instrumentarului medical.
Marți, 19 martie, polițiștii au făcut cinci percheziții în București, Ilfov și Prahova, la locuințele și sediile firmelor care produc, importă și comercializează produsele biocide neconforme.
Doi dintre dezinfectanții găsiți neconformi aparțin unui producător din București, care are punct de lucru în Ilfov, iar al treilea este fabricat într-un stat membru al UE și distribuit de o firma din Prahova, arată Ministerul Sănătății.
Firma producătoare și distribuitorul au fost amendate cu 35.000 de lei.
Cristina Bulbescu