Problema asigurărilor revine în actualitatea românească
Publicat de Corina Muntean, 8 septembrie 2022, 11:17
Problema asigurărilor revine în actualitatea românească, unde piața este mai puțin dezvoltată la ora actuală, din cauza reticenței oamenilor față de această formă de protecție împotriva riscurilor. Dar, am putea aprecia că asigurarea e un ”rău” necesar. Rău pentru că trebuie să dăm bani, iar necesar pentru că atunci când se produce evenimentul de daună ne putem recupera pierderile în mare măsură.
Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza unei asigurări de bunuri şi proprietăţi destinate companiilor a fost de peste 2,8 milioane de euro, ca urmare a producerii unui incendiu. Sunt datele oferite în analiza efectuată în rândul companiilor de asigurări membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Potrivit UNSAR, incendiul este, de altfel, riscul cu cel mai mare impact asupra companiilor asigurate din România. Anul trecut, 69% dintre cele mai mari 50 de despăgubiri achitate persoanelor juridice de societăţile de asigurare au fost pentru acoperirea daunelor cauzate de incendii. De asemenea, incendiul se numără printre cele mai frecvente cinci riscuri produse anul trecut pentru care companiile au primit despăgubiri în baza asigurărilor de bunuri şi proprietăţi. În acest top se regăsesc inundaţiile provocate de avarii ale instalaţiilor de apă, canal sau provenite de la vecini, avariile accidentale la utilaje şi echipamente, fenomenele naturale (furtună, grindină), incendiile şi furtul/vandalismul. Indiferent că vorbim despre riscuri care au o frecvenţă mai mare de producere sau care pot avea un impact financiar important asupra unei afaceri, acestea pot fi acoperite de asigurări special dezvoltate pentru companii.
Asigurările sunt un factor de reducere a incertitudinii economice și un mijloc de reluare a activității întrerupte temporar din cauza unor evenimente neprevăzute. Atunci când o persoana încheie o asigurare, este conștientă de un anumit risc, încercând sa se pună la adăpost de consecințele negative. Riscul nu dispare, dar efectele lui se mută de la asigurat la asigurător. Astfel, pentru asigurat, viitorul capătă o anumită certitudine, iar prima de asigurare devine un cost de producție sau o cheltuială în bugetul familiei. Chiar dacă asigurările nu reduc numărul riscurilor, oamenii sunt mai bine pregătiți să le facă față.
Iată de ce asigurările sunt importante într-o economie modernă, funcțională. Sistemul de asigurări face posibilă acoperirea daunelor suferite: repararea clădirilor, a mașinilor, înlocuirea anumitor bunuri într-un timp mai scurt, prin resursele financiare acumulate în sistem. Chiar dacă unii consideră asigurările un lux pe care nu și-l permit, însăși existența lor le demonstrează necesitatea.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.