Probabilitatea de producere a unui accident la Azomureș este de unu la un milion
Publicat de Corina Muntean, 26 februarie 2021, 12:57
Calculele au fost realizate de o firmă străină specializată, care a determinat că probabilitatea de producere a unui accident major este extrem de redusă.
Totuși, la Azomureș funcționează unele instalații la temperaturi și presiuni ridicate pentru procesul de fabricație al îngrășămintelor chimice și, la nivel teoretic, există riscul unei situații de urgență, care poate afecta cetățenii din afara platformei.
Directorul de Sănătate și Calitatea Mediului al Azomureș, Steliana Petraș:
Riscul de producere a unui accident major se calculează în funcție de doi factori importanți și anume probabilitatea de producere a acestora și consecințele la care poate duce un astfel de accident. Consecințele, sigur, că pot fi foarte grave la un posibil accident în Azomureș dar probabilitatea este extrem de mică. Deci, probabilitatea există dar este extrem de mică.
Azomureș a lansat o campanie de informare a cetățenilor privind o posibilă situație de urgență, iar o broșură tipărită în acest sens va ajunge în cutiile poștale ale târgumureșenilor, dar și ale locuitorilor din Cristești, Nazna și Sâncraiul de Mureș.
Reprezentanții companiei spun că în ultimii 5 ani a scăzut foarte mult și poluarea.
Revine Directorul de Sănătate și Calitatea Mediului al Azomureș, Steliana Petraș:
În decursul anilor ne-am străduit să ne îmbunătățim performanțele de mediu iar scăderea spectaculoasă este după modernizarea și implementarea noilor tehnologii din Azomureș, deci după 2015, când funcționăm conform noilor reglementări ale UE. Emisiile în apă ale principalilor indicatori, de asemenea, au de asemenea o scădere extraordinară începând cu 1990 pentru că ne-am construit Stația ecologică de epurare a apelor uzate, deci s-a văzut imediat scăderea indicatorilor, deci a cantității de poluanți evacuați în Râul Mureș.
Un alt tip de poluare din preajma Combinatului este și cea fonică. Un alt studiu recent comandat de companie arată că nivelul poluării fonice crește cu până la 22 dB pe timpul zilei, iar pe timpul nopții cu până la 15 dB, cauza fiind activitățile din zona industrială și traficul rutier.
Cristina Bulbescu