„Privind înăuntru”, o carte a vindecării
Publicat de MIRELA ROTAR, 30 ianuarie 2019, 11:41 / actualizat: 31 ianuarie 2019, 18:25
Marți, în cadrul CenaKLUb-ului Tiuk, ediția cu numărul 116, desfășurat la Librăria Humanitas din Brașov, a avut loc o întâlnire specială cu scriitoarea Petronela Rotar, la care au participat numeroși cititori. Cu acest prilej, autoarea a lecturat pasaje din cel mai recent volum al său, de proză scurtă, apărut anul trecut la Editura Herg Benet, intitulat „Privind înăuntru”, dar şi din alte cărți aparținându-i, „alive” (2014) şi „O să mă ştii de undeva” (2014). Până acum, Petronela Rotar a scris șase volume, în afară de cele trei amintite, ea mai având în portofoliu: „Orbi” (2017), „Sfârșitul nopții” (2016) și „Efectul pervers” (2015).
Moderatorul și inițiatorul CenaKLUb-ului Tiuk este scriitorul Mihail Vakulovski, care ne explică de ce a găsit oportun s-o invite pe Petronela Rotar la evenimentul literar de aseară: „pentru că are o carte nouă, «Privind înăuntru», pe care am lansat-o la CenaKLUb Tiuk, aşa cum le-am lansat şi pe cele dinainte, de la cartea de debut încoace. De fapt, Petronela Rotar a citit prima oară într-un cenaclu tot la noi, acum mulţi ani, când făceam CenaKLUb Tiuk la Rockstadt, a publicat prima oară în revista noastră, Tiuk. Şi, nu în ultimul rând – la rugămintea publicului, pentru că de data asta a fost o întâlnire cu scriitorul, care a avut timp să citească din cărţile sale şi să comunice mai mult cu cititorii, n-a fost neapărat o lansare de carte”.
„Privind înăuntru” este o carte 100% autobiografică, „pentru care m-am străduit foarte mult şi nu singură, ci cu ajutorul terapiei şi al terapeutei mele. Sunt cuprinse experiențele mele, drumul meu de la întuneric la lumină, încercând să-mi aduc aminte de toate lucrurile cât se poate de onest, față de mine, în primul rând”, mărturisește Petronela Rotar. „Nu este o carte a suferinței, ci a vindecării, în mod clar are un mesaj pozitiv. Acum trei – patru zile am primit un telefon de la o femeie care mi-a scris că s-a aflat în fața celei de a treia tentative de suicid şi că, pe ultima sută de metri, pregătindu-şi în amănunt gestul său, a citit cartea mea cumpărată încă din noiembrie, de la apariție. A doua zi a anulat complet planul, a intrat în terapie și a luat decizia foarte serioasă să nu mai încerce niciodată să se sinucidă, ci să se vindece. O carte despre suferință n-ar fi putut avea efectul acesta asupra cuiva. Ceea ce mi-am dorit a fost să arăt faptul că dacă ai suficientă determinare, voință și ești dispus să faci efort, poți să treci prin orice și să ieși la capăt”, continuă autoarea.
Petronela Rotar a scris „Privind înăuntru” ca pe o împărtășire a drumului pe care l-a parcurs, o împărtășire cu oamenii care, poate, sunt pe aceeași cale şi simt că nu o vor scoate niciodată la capăt sau că este foarte greu și nu vor reuși. Cartea autobiografică, pe lângă multă psihologie, conține și părți literare, care să o facă mai „digerabilă”, însă este foarte sinceră și asumată. „Cu fiecare carte pe care o scriu, am impresia că o să fie ultima și că n-o să mai fiu în stare să scriu nimic, niciodată. Mai ales că există o fază de golire după ce scriu un volum și îl public. Pe moment, sunt convinsă că nu mai pot scrie altceva. De fapt, eu creez texte, nu cărți. Să scriu texte este ceva ce puteam îndura despre mine, să scriu cărți mi se părea un act mult prea important, care cumva cadrează cu Joyce, nu cu mine. De aceea nu am pretenția că scriu cărți”, încheie Petronela Rotar.
Întâlnirea de ieri s-a încheiat cu un dialog între autoare și cititori, precum și o sesiune de autografe oferite cu generozitate de Petronela Rotar.
Cecilia Toma