Privații și bugetarii nu trebuie să se afle în concurență

Publicat de radiomures, 29 martie 2017, 12:05
Fiecare are sarcini și drepturi bine stabilite și necesare pentru funcționarea normală a societății.
Se știe, însă, că cea mai mare parte din încasările de la bugetul de stat vin din mediul privat, din taxe, impozite pe profit, impozite pe venit, TVA, dividende.
Sume uriașe se colectează însă și de la instituțiile publice și primării, spune șefa Administrației Financiare Mureș, Denes Iren:
Producția, în sine, aduce bineînțeles venituri care sunt impozitate. Impozitul se colectează de către Fiscul din țară. Bineînțeles, impozitele și taxele, mare parte din încasări, reprezintă încasări din mediul privat. Dar, avem încasări foarte mari din partea instituțiilor publice, a unităților administrativ teritoriale, acolo unde sunt angajați mulți. Bineînțeles că și ei, la rândul lor, plătesc impozite și taxe care reprezintă o sumă foarte importantă din veniturile bugetului general consolidat.”
Lorand este un antreprenor privat din Tîrgu-Mureș. El își permite să-și plătească angajații doar la nivelul pieței, adică puțin peste salariul minim pe economie.
Mediul privat suferă însă din cauza fiscalizării excesive, a birocrației și a lipsei de predictibilitate fiscală, spune Lorand:
În condițiile actuale, e greu în mediul privat, datorită taxelor foarte mari a sprijinului puțin. Salariile sunt la nivelul pieței, 1.500 de lei. 2.500 de lei sunt costurile pentru fiecare angajat, lunar. Am 10 angajați. Ar trebui mai multe informații, reglementările nu sunt foarte clare și ar trebui o mai bună colaborare. De asemenea, eliminarea unor procese și birocrația ne oprește mult.”
Se știe că în mediul privat se lucrează într-un ritm mai alert iar salariile nu sunt cele mai motivante. Bugetarii însă au parte de alte provocări, spune Anca, angajată într-o instituție publică din Tîrgu-Mureș:
Cu siguranță, în domenii diferite, aportul este diferit. Sigur că sectoare mai puțin productive precum Învățământul sau Sănătatea cad în responsabilitatea mediului bugetar fără să fie un plus valoare (financiară). Dar, cred că aici lucrurile sunt în echilibru. Se spune că în mediul privat intensitatea zilei de lucru este deseori mai mare. Posibil dar și provocările din sistemul bugetar sunt multe și pline de parte birocratică și de sarcini stresante.”
Administrația Financiară Mureș are în evidență la această dată, 28.000 de firme private mici, la care se adaugă contribuabilii mijlocii, administrați de Direcția Financiară din Brașov și marile firme, administrate direct de ANAF.
Pe lângă firmele mici, în județul Mureș mai sunt 800 de asociații familiale, 17.000 de PFA-uri și 11.000 de alte categorii de persoane fizice care achită impozite și taxe.
Sumele totale colectate, anul trecut, la bugetul de stat din județul Mureș, atât din mediul privat, cât și din impozitele și taxele bugetarilor, au fost de circa 1,8 miliarde de lei.
Cristina Bulbescu.