Primul ziar brașovean „Gazeta de Transilvania”, împlineşte azi 176 de ani
Publicat de radiomures, 12 martie 2014, 16:11
Elevii Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” au participat astăzi la un seminar dedicat primei publicaţii a românilor ardeleni.
Evenimentul a avut loc la Muzeul „Casa Mureşenilor”, iar directorul muzeului, dr. Valer Rus, le-a prezentat şaguniştilor un scurt istoric al „Gazetei de Transilvania”, precum şi modul de scriere şi de tipărire al ziarului la acea vreme.
Pe data de 12 martie 1838 vedea lumina tiparului, la Brașov, primul ziar politic al românilor ardeleni, „Gazeta de Transilvania”, condus de George Barițiu și mai târziu, de Iacob Mureșianu.
De la 3 ianuarie 1849 s-a numit „Gazeta Transilvană”, iar de la 1 decembrie 1849 „Gazeta Transilvaniei”. Între 1 ianuarie și 25 iunie 1838 a avut ca supliment „Foaie literară”, iar între 2 iulie 1838 și 24 februarie 1865 „Foaie pentru minte, inimă și literatură”. Publicația lui George Barițiu a avut un rol important în lupta politică a românilor din Transilvania, datorită pozițiilor democratice, patriotice și iluministe. În timpul revoluției de la 1848 din Transilvania, ziarul a militat pentru egalitatea în drepturi între naționalitățile din principat, unitatea națională a românilor dar și desființarea iobăgiei în Țara Românească și Moldova.
„Gazeta de Transilvania” s-a bucurat de colaborarea unor personalități de seamă din viața culturală și politică a românilor, ca Timotei Cipariu, Andrei Mureșanu, Florian Aaron, Ion Heliade Rădulescu, Costache Negruzzi, Nicolae Istrati și mulți alții. „Gazeta de Transilvania” și-a încetat apariția în 1944.
În 1990, publicația a apărut din nou, sub același nume, însă în data de 26 iunie 2009 activitatea „Gazetei de Transilvania” a fost suspendată din motive financiare.
Vali Blajovan