Primul zbor de pe Aeroportul Ghimbav este așteptat la sfârșitul lui 2022
Publicat de Corina Muntean, 30 decembrie 2021, 12:54
Consiliul Judeţean Braşov a semnat ieri contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigație aeriană la aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specific”.
Contractul vizează instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor specifice furnizării informaţiilor necesare aeronavelor, cât şi serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav.
O singură companie s-a prezentat la licitație, o asociere de două firme, cu mai mulți subcontractanți.
Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea:
Am înaintat aceste documentaţii către ROMATSA pentru a decide care este varianta optimă ce trebuie folosită, având în vedere că ROMATSA dirijează traficul aerian la nivelul întregii ţări. Am avut o hotărâre a Consiliului de Administraţie al ROMATSA, în mai 2021, cu privire la soluţia de turn virtual la distanţă, astfel că a trebuit să întocmim caietul de sarcini pe specificul respectiv. Am început procedura de achiziţie în iunie 2021, pe 7 iulie 2021 am primit validarea documentaţiei, iar pe 13 iulie am putut s-o publicăm în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. La data de depunere a ofertelor – 14 octombrie 2021, am avut un singur ofertant, asocierea UTI Construction and Facility Management SA – BOG’ART SRL.
Braşovul devine astfel primul aeroport din România care va fi dirijat prin turn virtual şi primul aeroport care îşi achiziţionează echipamentele de radionavigaţie.
Semnarea contractului este punctul de pornire al implementării Turnului virtual (Remote Tower) pentru dirijarea traficului aerian pe Aeroportul Braşov, care se va realiza de la Centrul Centrul Regional de Dirijare a Zborurilor din Arad, cel mai mare centru de dirijare a zborurilor din țară după cel din București.
Gabriel Davidescu, directorul de dezvoltare al asocierii care a câștigat licitația (UTI Construction and Facility Management SA.):
Vom avea o etapă de proiectare de trei luni, timp în care vom obţine toate avizele, acordurile necesare şi autorizaţia de construire, iar în luna martie-aprilie 2022 sperăm să începem lucrările de construcţie. Vom avea, în primul rând, clădirea de contingenţă în interiorul căreia vor fi acomodate toate echipamentele şi apoi partea de tehnologie propriu-zisă, cu toate sistemele de radionavigaţie, având ca element de maximă noutate Turnul Remote. Este pentru prima dată în România când zborurile de la Aeroportul Braşov vor fi dirijate la distanţă dintr-o locaţie de la Arad.
Potrivit lui Marius Adrian Cojoc, directorul general al ROMATSA, controlul traficului aerian de la distanţă, respectiv al aterizărilor şi decolărilor de pe Aeroportul Braşov, este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de instituţia pe care o conduce.
Vom beneficia de cea mai avansată tehnologie în domeniu, care va avea ca efect şi creşterea eficienţei costurilor. Este o soluţie de pionierat în România şi ne bucurăm că o vom implementa şi noi. În aceste zile ni se demonstrează foarte clar utilitatea acestui aeroport. Este nevoie atât de partea de infrastructură şi de modernizarea sistemului rutier şi feroviar, cât şi de acest aeroport care va aduce și turiști străini, în vederea stimulării și dezvoltării turismului în această zonă.
Valoarea totală a contractului este de 78 de milioane de lei, iar durata de execuție de 14 luni.
Raluca Creț