Primul transplant de cord de anul acesta de la Tg. Mureș este un succes
Publicat de MIRELA ROTAR, 2 mai 2022, 12:05 / actualizat: 3 mai 2022, 9:39
O tânără de 16 ani din Giurgiu a primit sâmbătă nu numai o șansă la viață, ci și o șansă pentru o calitate mai bună a vieții, după ce a beneficiat de un transplant de inimă.
Cordul a fost adus cu elicopterul de la Sântu Gheorghe, donatorul fiind un tânăr de 17 ani aflat în moarte cerebrală în urma unui politraumatism puternic.
Operația a fost realizată la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș de o echipă condusă de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, dr. Horațiu Suciu:
Pacienții transplantați parcurg o etapă, imediat postoperatorie, de instituire a tratamentului imunosupresiv. Aici este o mare provocare să conducem terapia în așa fel încât să nu existe o respingere din partea organismului. Deci, practic în momentul actual, eforturile și provocarea sunt în acest sens, a toleranței imunologice. Din punct de vedere hemodinamic, cardiac, strict chirurgical, evoluția este foarte bună. Fetița este conștientă, este trează, cooperantă și foarte bucuroasă pentru că era într-o stare foarte avansată de insuficiență cardiacă, cu o calitate a vieții foarte deteriorată. Și mămica ei mi-a spus că de-abia mai putea să urce un etaj…
Sunt foarte rare transplanturile de cord la copii iar insuficiența cardiacă de care suferă în general aceștia este galopantă și fatală în timp mai scurt față de adulți.
3 copii se află în acest moment pe lista de urgență pentru transplant și 22 de adulți.
După perioada lungă de pandemie în care s-au realizat doar 3-5 transplanturi de cord pe an, dr. Horațiu Suciu speră ca această activitate să revină repede la normal:
Starea clinică a copiilor aflați pe listele de transplant se deteriorează destul de repede, mult mai repede ca la adulți la care se poate ține, să spunem, o stabilitate hemodinamică și biologic mai ușor. Copiii se deteriorează ușor și datorită faptului că donatorii la grupa de vârstă pediatrică sunt mult mai rari decât la cea de adulți, aici avem o mare nemulțumire pentru că acești copii în număr prea mic, din păcate, beneficiază de transplant.
Alți doi copii au fost salvați ca urmare a deciziei familiei de a dona organele tânărului din Covasna care a suferit un accident la finele săptămânii trecute.
Prin urmare, ficatul a ajuns la București pentru un transplant hepatic la fetiță de cinci ani internată la Fundeni cu Boala Wilson, iar rinichii au ajuns la Cluj, tot pentru un transplant la un minor.
Cristina Bulbescu