Primul pas pentru recuperarea Cetățuii Brașovului
Publicat de radiomures, 23 februarie 2016, 08:50
Primăria Braşov a iniţiat procesul de revendicare a Cetăţuii în luna mai 2015, iar primul termen în acest proces a fost stabilit pentru 4 martie anul acesta.
Prin cererea de chemare în judecată, Primăria Braşov menţionează că, potrivit datelor înscrise în Cartea Funciară, „imobilul generic denumit „Complex Cetate” , în suprafaţă de 5.002 mp, este proprietatea Municipiului Braşov, în domeniul public, fiind bun de interes şi uz public“. În prezent, Cetăţuia Brașovului, situată pe Dealul Staja, este închisă şi se află într-o stare avansată de degradare, atât la nivelul zidurilor exterioare, cât şi la nivelul structurii de rezistenţă.
Primăria Braşov a iniţiat procesul de revendicare a Cetăţuiei în luna mai 2015, considerând că există argumente suficient de puternice care să dovedească faptul că acest obiectiv de patrimoniu a aparţinut Brașovului înainte de a ajunge la ONT Carpați şi mai apoi la SIF Transilvania.
Iniţial, în 2014, Consiliul Local Braşov a vrut să recupereze Cetăţuia exprimându-şi legal dreptul de preempţiune, în condiţiile în care SIF Transilvania s-a arătat dispusă să o vândă. Experţii au făcut o evaluare şi au estimat Cetăţuia la 3,5 milioane de euro după care au urmat unele negocieri, care prevedeau inclusiv un schimb de terenuri cu Aro Palace, contra acestui obiectiv istoric al Braşovului.
Anul trecut însă, după ce s-au verificat mai multe documente, Municipalitatea a anulat hotărârea de exprimare a dreptului de preempţiune şi a decis să meargă în instanţă pentru a redobândi Cetăţuia care, din informaţiile istorice descoperite între timp, se pare că a aparţinut, de fapt, oraşului. Primul termen în procesul în care Primăria Braşov revendică Cetăţuia a fost stabilit pentru 4 martie, la Tribunalul Braşov, după nouă luni de la înregistrarea cauzei.
„După ce se va întoarce în patrimoniul orașului, Cetățuia va intra într-un amplu proces de reabilitare pentru a fi redată circuitului turistic”, spunea primarul Brașovului, George Scripcaru, scrie monitorulexpres.ro.
Vali Blajovan
Foto: www.romania-redescoperita.ro