Primul ghid de bune practici din rezidențele pentru vârstnici în contextul pandemiei, lansat azi la Târgu Mureș

Publicat de MIRELA ROTAR, 17 septembrie 2020, 13:52
”Managementul crizei epidemiologice generate de COVID-19 în Rezidențele pentru Vârstnici” este denumirea broșurii elaborate de specialiștii unui centru de profil din Valea Izvoarelor în colaborare cu DSP Mureș și autoritățile locale din Sânpaul.
Printre măsurile luate de centrul pentru vârstnici, care are în grijă peste 110 rezidenți, a fost izolarea la locul de muncă a angajaților.
Măsura s-a aplicat cu 10 zile înainte de apariția Ordonanței Militare care prevedea acest lucru și a durat 3 luni.
Aceasta dar și alte reguli stricte au făcut ca în acest centru să nu fie nici un caz pozitiv cu noul coronavirus, deși cheltuielile de întreținere au crescut cu cel puțin 20%.
Prin urmare au crescut și costurile pentru beneficiari, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș directorul general al unității, Călin Sarchiz:
Broșura cuprinde experiența cumulată de noi în această perioadă grea de pandemie în care rezidențele pentru vârstnici au trebuit să se adapteze pentru a supraviețui și asta pentru că avem în grijă categoria de oameni cea mai vulnerabilă în fața coronavirusului. Suntem prima rezidență din țară care a aluat măsura izolării preventive la locul de muncă a angajaților, încă înainte ca aceasta să fie obligatorie prin lege, și am continuat cu această măsură și după ce s-a continuat obligativitatea. A fost singura măsură care noi credem că poate preveni cu adevărat intrarea virusului în rezidență.
În centrele pentru vârstnici din județul Mureș a fost un singur focar de COVID-19, în ultimele 6 luni, la Câmpenița, însă au fost înregistrate mai multe cazuri izolate și decese din cauza bolii în aceste centre, a precizat șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
Am avut un focar, am avut cazuri pozitive dintre personal, dintre rezidenți și ne-am confruntat cu toată paleta de situații la centrele de rezidență. Nu am avut, însă, situații deosebite. Această broșură sintetizează, practic modul de organizare, managementul centrului, experiența cumulată în cele 6 luni, cum au transpus în proceduri legislația în vigoare și experiența lor.
Broșura ”Managementul crizei epidemiologice generate de COVID-19 în Rezidențele pentru Vârstnici” este primul ghid de acest fel apărut la nivel local și național.
Aceasta poate fi accesată gratuit, începând de astăzi, atât în format tipărit cât și online, de centrele pentru vârstnici din România.
Cristina Bulbescu