Primul concept de învățare prin tehnologie imersivă din Transilvania, lansat azi la Târgu Mureș
Publicat de Corina Muntean, 22 septembrie 2021, 11:26 / actualizat: 23 septembrie 2021, 14:14
Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Antreprenoriatului care se desfășoară pentru prima dată la Târgu Mureș, în perioada 18-24 septembrie, în mai multe locații din oraș.
Inițiatorul proiectului de inovare este un tânăr antreprenor târgumureșean, Benő Szabolcs, care a câștigat un grant din fonduri europene pentru implementarea lui în valoare de 100.000 de euro.
Acesta a creat o companie socială prin care, în fiecare an, vor fi educate câte 50 de persoane defavorizate prin tehnologie imersivă.
Tehnologia este o noutate pentru economia românească, spune Benő Szabolcs:
Educăm Immersive Studio aici la Târgu-Mureș. Acest loc a fost creat cu ajutorul unui proiect de la Asociația Exino, un grant în valoare de 100.000 de euro care a fost câștigat și am creat acest loc nou. Practic, noi am creat o firmă socială care înseamnă că profitul va fi investit pentru a rezolva o problemă socială. Noi vrem să ajutăm oamenii defavorizați pentru a-i aduce mai aproape de tehnologie. Practic, vor fi create conținuturi, lecții cu ajutorul tehnologiei.
Antreprenorii mureșeni participă astăzi la mai multe activități tematice pe tema inovației imersive și sunt invitați să-și dezvolte afacerile cu noile tehnologii care vor domina piața în viitorul apropiat.
Circa 500 de antreprenori mureșeni participă, de altfel, la toate activitățile din această săptămână, precizează coorganizatorul evenimentului, Besenyei Sarolta:
Trei organizații CED Târgu Mureș, Fundația Pro Economica și St. Georgius Manager Club din Târgu-Mureș organizează această Săptămână a Antreprenoriatului și ne-am propus ca în fiecare zi din această săptămână să organizăm câte un eveniment pe diferite tematice. Încercăm să facem niște evenimente de networking ale antreprenorilor prin care să facilităm conlucrarea dintre ei având un scop general de a consolida cumva economia târgumureșeană.
Imersiunea este experimentată cel mai des prin intermediul tehnologiei iar experiența imersivă este cea care stimulează simțurile și transpune utilizatorul într-un alt loc sau într-o altă realitate.
Are capacitatea de a ne face să „călătorim” în timp și spațiu, în trecut, prezent sau în viitor, într-un cadru virtual creat sau într-un loc care chiar există în realitate, dar se află la km distanță de noi.
Exemple de experiențe imersive pot fi considerate transmisiile live de concerte sau competiții sportive, jocurile video, video-conferințele sau interfețele cognitive și intuitive ale unor aplicații.
Cele mai cunoscute experiențe imersive sunt cele create prin intermediul realității extinse-XR precum Realitate Virtuală-VR și Realitate Augmentată-AR.
Cristina Bulbescu