Primul anevrism cerebral tratat prin implantarea unui dispozitiv modern
Publicat de radiomures, 26 februarie 2015, 15:05 / actualizat: 7 noiembrie 2020, 23:12
Intervenţia a durat două ore şi a fost realizată în această dimineaţă de dr. Lucian Mărginean, coordonatorul Compartimentului de Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Tîrgu Mureş, în colaborare cu Dr. Ştefăniţă DIMA, de la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti.
Ei au fost asistaţi de doi reprezentanţi ai companiei producătoare a dispozitivului, din Germania şi Statele Unite.
Pacienta, o femeie în vârstă de 53 de ani, din Bucureşti, suferea de anevrism cerebral greu de tratat şi cu riscuri majore, aceasta fiind unica soluţie pentru salvarea vieţii.
Intervenţia, care este una minim invazivă, s-a încheiat cu succes, iar pacienta se simte bine.
Cum a decurs procedura aflăm de la purtătorul de cuvânt al SCJU Tg.Mureş, Mariana Negoiţă:
Procedura, care a durat aproximativ două ore, este o metodă minim invazivă şi a constat în navigarea, cu ajutorul unor catetere şi microcatetere, prin vasele de sânge, până la nivelul vasului afectat, bifurcaţia arterei cerebrale medii stângi, şi implantarea acestui dispozitiv ce asigură posibilitatea securizării anevrismului. O dată securizat acest anevrism a fost eliminat riscul unei hemoragii cerebrale ce ar fi putut fi produsă prin ruperea acestuia, cu consecinţe fatale asupra pacientei.
Spre deosebire de tratamentul altor anevrisme prin tehnici chirurgicale, spitalizarea şi recuperarea acestei paciente este foarte rapidă, în maxim 48-72 de ore putându-se reintegra în societate.
Acest dispozitiv medical nou apărut în tehnicile neuro-intervenţionale a fost utilizat la nivel mondial pe aproximativ 400 de cazuri, în aproape 10 ţări (Germania, Italia, Danemarca, SUA, Olanda, Polonia, Franţa) şi acum şi în România.
Intervenţia realizată astăzi în cadrul SCJU Tîrgu Mureş a fost finanţată prin Programul naţional de Radiologie Intervenţională.
Corina Fontu