Primii roboți biologici, capabili să se reproducă

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 decembrie 2021, 16:47 / actualizat: 18 ianuarie 2022, 20:50
Oamenii de știință americani care au creat primele organisme biologice sintetice spun că aceste forme de viață, cunoscute sub numele de xenoboți, se pot reproduce acum, într-un mod care nu este întâlnit la plante și animale, relatează CNN.
Formați din celulele stem ale broaștei africane cu gheare (Xenopus laevis) de la care își iau numele, xenoboții au o dimensiuni mai mici de un milimetru. Existența micuțelor creaturi a fost dezvăluită pentru prima dată în 2020, după ce experimentele au arătat că xenoboții se pot mișca, pot lucra împreună în grupuri și se pot autovindeca.
Cercetătorii de la Universitățile Harvard, Tufts și Vermont au descoperit o formă complet nouă de reproducere pe care știința nu a mai întâlnit-o la animalele sau plantele cunoscute.
„Am fost uimit„, spune Michael Levin, profesor de biologie și director al Allen Discovery Center de la Universitatea Tufts, unul dintre principalii autori ai studiului.
„Broaștele au un mecanism de reproducere pe care îl folosesc în mod normal. Însă când (celulele stem) sunt eliberate de restul embrionului și capătă șansa de a învăța cum să se comporte într-un mediu nou, nu doar că identifică o nouă modalitate de locomoție, ci, aparent, și o nouă modalitate de a se reproduce„, a adăugat el.
Cu ajutorul inteligenței artificiale, cercetătorii au testat miliarde de forme „corporale”, pentru a-i face pe xenoboți mai eficienți în acest tip de replicare.
Supercalculatorul implicat în studiu a propus o formă asemănătoare literei C, care seamănă cu celebrul joc Pac-Man de la începuturile epocii calculatoarelor personale, în anii ’80 din secolul trecut.
Dana Boieriu