Primii refugiaţi distribuiţi României încearcă să se acomodeze la noua lor situaţie
Publicat de radiomures, 12 martie 2016, 17:20
Primii 15 refugiaţi distribuiţi României prin alocările stabilite la nivel european încearcă să se acomodeze la noua situaţie. Ei locuiesc la centrul din Galaţi şi li s-au făcut deja primele formalităţi. Azi, într-o întâlnire cu presa, familia siriană care a ajuns în acest prim grup şi-a povestit experienţele traumatizante prin care au trecut. Capul familiei,
Mohamed, are 39 de ani, este bucătar de meserie şi a călători în condiţii extreme timp de peste trei luni împreună cu soţia şi cu cei trei copii mici. Şi-a lăsat acasă o mamă îngrijorată şi multe rude, însă a ales această cale pentru siguranţa şi viitorul copiilor – a explicat el. Soţia sa nu crede că ar mai putea pleca într-o astfel de aventură, însă nici nu se gândeşte să se întoarcă în înviitorul apropiat în Siria, la situaţia care e acolo, în care te poţi aştepta – povesteau ei – în orice clipă să cadă o bombă. În Galaţi speră să poată munci într-un salon de înfrumuseţare şi s-a bucurat de o primire bună din partea localnicilor.
Prima dată când au ajuns s-au dus spre hipermarket şi s-au întâlnit cu o femeie care a venit la ei şi le-a dat câte o lămâie la fiecare copil. La fel, înăuntru, a venit o femeie şi le-a dat câte un ban la copil.
Maria Măndiţă urmăreşte la Galaţi felul în care evoluează acomodarea refugiaţilor. Ea a aflat că ei primesc câte 16 lei pe zi, din care îşi pot face cumpărăturile strict necesare şi îşi pot găti la centrul de primire.
În afară de cele şase bucătării unde îşi pot găti locatarii centrului, refugiaţilor li se mai asigură un club, o cameră de studiu şi de joacă pentru copii, o cameră cu aparatură IT pentru comunicare, cabinet medical şi o sală de fitness. Refugiaţi pot rămâne în centru până la definitivarea procedurilor de primire a azilului.
Dorinel Geru, directorul Centrului de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil Galaţi:
Procedura de azil, din momentu cererii de azil, are un termen de 30 de zile, în care ofiţerul de decizie poate acorda sau nu o formă de protecţie, să dea o hotarâre, iar solicitantul de azil are dreptul – în caz că este negativă, adică nu-i este favorabilă – are dreptul să conteste la instanţă în fază judecătorească, care ţine mai mult. După trei luni se acordă un CNP, şi au voie să muncească, adică sa-şi suplimenteze şi veniturile în afară de ceea ce primeşte aici.”
Foto: stirileprotv.ro