Primii 20 de purcei de Mangalița au fost livrați azi către doi crescători mureșeni
Publicat de Corina Muntean, 21 iunie 2018, 15:36 / actualizat: 10 septembrie 2018, 22:23
Aceștia au fost oferiți de către un crescător din Dumbrăvioara în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinerea raselor românești de porci, inițiat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Cei doi fermieri care au primit purceii sunt din comunele Sărmașu și Chețani.
Simion Chiș din Sărmașu a decis să își încerce șansele cu această rasă, pe care până acum nu a avut-o în gospodărie. El spune că hrana pe care o va da purceilor este strict naturală:
E un porc care promite, pe care noi, crescătorii, vrem să îl creștem în continuare Sperăm să ne aducă și satisfacții. Pe parcurs vreau această rasă să o reproduc. Am vorbit cu producătorul. Are două scroafe pe care vreau să le țin.
Încerc să ajung în Asociația crescătorilor de porci. De aici se poate face rost de material genetic să intrăm și în acest program, la rândul nostru, să dăm și noi la alții. Purceii nu ar fi așa de greu de întreținut, fiindcă sunt rase autohtone. Le trebuie mâncare normală dintr-o gospodărie: grâu, porumb, orz, ovăz, soia, floarea soarelui.
La preluarea purceilor de la Dumbrăvioara a fost prezent și sibianul David Daniel Limbășan, care are o experiență de peste 5 ani în creșterea și procesarea porcului de Mangalița.
El remarcă interesul din ce în ce mai mare pentru consumul raselor autohtone Bazna și Mangalița, în România.
David Daniel Limbășan, care va prelua porcii cu 11 lei/kilogram viu, recunoaște că prețul e mai mare cu circa 30 la sută față de alte rase, dar produsul este unul ecologic:
Lumea este tot mai interesată de această carne și această grăsime sănătoasă, având acizii grași polinesaturați până la 70 la sută. O grăsime cât mai puțin procesată e cea mai sănătoasă. Prețul nu e foarte mare. Un ulei de măsline procesat la rece ajunge la 30-40 de lei şi undeva la 10 lei un kg de unsoare de Mangalița. Nici nu se compară ca și preț și are aceleași calități ca și grăsimea din somon, nu degeaba îi zice ”porcul-somon” sau uleiul de măsline pe patru picioare. O mâncare sănătoasă nu înseamnă E-uri, hormoni de creștere. Acești porci cresc sănătos, se cresc destul de ușor, asimilează tot ce le dai. Nu știu ce înseamnă boli, injecții, vaccinuri, ei preferă să crească în libertate.”
Şeful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Mureş, Ioan Rus, a declarat că în judeţ sunt 81 de crescători de porci interesaţi de acest program, dintre care 40 sunt autorizaţi sanitar-veterinar.
În acest an mai sunt de livrat 220 de purcei proveniţi din opt crescătorii, toţi din rasa Mangaliţa. La un an, după ce porcii ajung la minimum 130 de kilograme, procesatorul cu care s-a semnat contractul va prelua cel puţin 50% dintre aceştia, restul depinde de crescător să decidă ce face cu ei, îi foloseşte pentru prăsilă sau pentru consumul familiei.
În judeţul Mureş niciun procesator nu a fost interesat de acest program.
Valeriu Russu