Primele roșii autohtone din solarii au ajuns pe piața mureșeană

Publicat de MIRELA ROTAR, 16 mai 2019, 13:16 / actualizat: 17 mai 2019, 9:14
Un producător din zona Luduș a început în această săptămână livrarea primelor tomate.
La Reghin, în schimb, se produc de mai mult timp roșii în sere, singurele de acest fel din județul Mureș.
Perioada de coacere este însă întârziată din cauza vremii, a precizat pentru Radio Târgu-Mureș șeful Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
E prima producție, prima livrare, în zona Ludușului la Abonyi, vorbim de roșii în solarii. La seră, deja am avut livrări de la Serele Dalin. Ei, an de an, au alte condiții… Se pare că producția promite să fie foarte bună, sperăm doar să se prelungească termenul (de livrare) de la 30 mai până în 15 iunie. Din cauza condițiilor climaterice mai reci nu am ajuns încă la livrare. De abia acum începem să livrăm.
În primele două zile, aproape 500 de kg de roșii au fost livrate din solariile de la Luduș. Acesta sunt 100% bio, spune producătorul Abonyi Iosif:
Acum am început livrarea, din data de 13. Față de cele din import sunt foarte, foarte bune. Nu cred că este diferență, cine gustă, între roșiile de solar și cele de grădină. Folosim îngrășământ natural, gunoi de grajd. E greu să le producem din cauza climei de la noi. Toată primăvara face încălzire. Eu, de exemplu, m-am apucat de producția asta în 19 decembrie. Un kg de roșii costă la mine 8 lei. Cu atât le-am dat la magazin. Cu cât se vinde acolo, nu știu.
Peste 100 de producători de tomate în solarii sunt înscriși pentru subvenții anul acesta în județul Mureș, în creștere față de anul trecut cu 20%.
Jumătate dintre ei fac producții în prima parte a anului, restul în toamnă. Din cauza temperaturilor scăzute, primele roșii vor ieși pe piață la sfârșitul acestei luni și în iunie, spune șeful Direcției Agricole Mureș, Ioan Rus:
În total, avem în Ciclul I, 51 de producători de roșii. După cum știm, primăvara a fost un pic mai capricioasă, temperaturile au fost destul de scăzute. În mod normal trebuia să fim deja pe piață cu circa 50% dintre fermieri. O să apară cei din Valea Largă, Pogăceaua, Crăciunești, Miercurea Niraj, Voivodeni. Aceștia toți o să vină pe piețele din Târgu-Mureș și Sighișoara. Urmează să fie (tomate autohtone) în toate piețele și așteptăm de săptămâna viitoare să intre majoritatea care sunt în Ciclul I.
Subvenția care se acordă pentru producătorii de tomate este de 3.000 de euro, cu condiția să livreze minimum 2 tone de roșii de pe o suprafață de cel puțin 1.000 de mp.
Specialiștii spun că din analizele de laborator efectuate în anii trecuți, roșiile produse în solariile din județul Mureș conțin mai puține pesticide decât cele care provin din alte zone, au gust tradițional, însă prețurile sunt mai piperate.
Cristina Bulbescu