Primele produse românești certificate în Europa, rezultatul muncii unui mureșean

Publicat de Corina Muntean, 4 octombrie 2018, 13:18
Nicu Bumb a absolvit în anul 2000 ca tehnician veterinar Liceul Agricol din Tîrgu-Mureș, iar de 11 ani este inginer la firma de produse lactate care a certificat pe plan european primul produs românesc cu denumire de origine protejată, Telemeaua de Ibănești.
Aceasta este rezultatul a 6 ani de muncă și cercetare. Anul trecut, alte trei produse au fost certificate pe plan european: Cașcavalul, Smântâna și Urda de Ibănești, toate produse montane.
Laptele pentru procesare provine din zonele montane defavorizate, acestea fiind primele produse de acest fel din România certificate european.
Nicu Bumb reprezintă în aceste zile Liceul Agricol la Târgul de Arte și Meserii din Cetatea Tîrgu-Mureș:
Am reușit ca, un absolvent de Liceu Agricol, tehnician veterinar, să poată să certifice primul produs european cu denumire de origine protejată din județul Mureș, comuna Ibănești. Am reușit să certific și primele trei produse montane: Cașcavalul montan de Ibănești, Smântâna montană de Ibănești și urda montană de Ibănești, deci primele trei produse. Ne mândrim că județul Mureș are și primul produs european și primele trei produse montane certificate. De la același lapte colectat din zonele montane defavorizate procesăm cașcavalul. Pentru a obține, se normalizează și obținem smântâna tradițională și din zerul obținut de la procesarea cașcavalului, obținem urda montană.”
Ca mulți dintre angajatorii mureșeni, și producătorul de lactate din Ibănești găsește greu personal specializat, mărturisește Nicu Bumb:
În momentul de față e greu să găsești (angajați calificați). Lucrăm cu muncitori din sat, de acolo din Ibănești, avem 128 de angajați necalificați însă i-am calificat noi. I-am trimis la cursuri de calificare dar avem, dintre ei și calificați care au terminat licee de industria alimentară sau de biochimie și, în momentul de față, produc cu mâinile lor aceste produse de calitate europeană.”
Producătorul de lactate din Ibănești pregătește un nou produs în premieră națională pe care îl va lansa cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Cristina Bulbescu