Primele cazuri de gripă în Mureș
În ultimele două săptămâni, potrivit raportărilor medicilor de familie, au fost diagnosticate clinic două cazuri de gripă la pacienți care au necesitat internare. Nu au fost cazuri diagnosticate în laborator.
Publicat de APETRI MARGARETA, 14 noiembrie 2024, 12:53
Pe de altă parte, se observă o tendință de scădere a cazurilor de infecții respiratorii acute în ultimele două săptămâni. Dacă în ultima săptămână din octombrie erau peste 5.100 de îmbolnăviri sezoniere, săptămâna trecută acestea au scăzut cu 17%.
În mai puțin de o lună și jumătate, peste 18.000 de mureșeni s-au vaccinat antigripal, precizează pentru RTM șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan:
„Numărul de doze de vaccin antigripal administrate până în acest moment este de 18.414. Vaccinul se eliberează în baza prescripției eliberate de către medicul de familie. Și în județul Mureș avem până acum două cazuri de gripă. Se pare că în acest an, debutul gripei e mai devreme. Anul trecut primele cazuri de grupă au fost în luna decembrie.”
Medicii de familie spun că cei mai mulți pacienți din această perioadă sunt copiii. Vaccinarea antigripală poate fi efectuată până în ianuarie, spune președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, dr. Iulia Băilă:
„Având în vedere că suntem în sezonul gripelor și al îmbolnăvirilor respiratorii virale, tragem un semnal de alarmă pacienților noștri că este foarte bine să se prezinte la cabinetele noastre și se imunizeze împotriva gripei. Eu am vaccinat aproximativ 250 de pacienți. Nu este mai mult decât anul trecut, ceea ce nu e neapărat bine… dar mai este timp. Puteți să vă vaccinați cu încredere inclusiv în luna decembrie dar și în luna ianuarie.”
La nivel național, au fost confirmate în laborator unsprezece cazuri de gripă sezonieră iar statistica Institutului Național de Sănătate Publică arată că săptămâna trecută au fost raportate circa 78.000 de cazuri de infecții respiratorii.
850.000 de români s-au vaccinat antigripal până acum.
Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală ca fiind principala metodă de evitare a infectării cu virusul gripal.
Alte măsuri de prevenție se referă la creșterea vitaminizării organismului, fie prin aportul suplimentare de vitamine C, D și Omega , fie prin consumul de fructe, legume și pește.
De asemenea, se recomandă evitarea marilor aglomerări și utilizarea măștii de protecție în interior la primele simptome de răceală.
Autor: Cristina Bulbescu