Primele 700 de doze de vaccin antigripal ajung în Mureș
Publicat de radiomures, 26 octombrie 2017, 15:02 / actualizat: 27 octombrie 2017, 11:21
Acestea sunt destinate bolnavilor cronici, spitalizați și personalului medical.
Purtătorul de cuvânt al DSP Mureș, dr. Stelian Caraghiaur:
Aceasta este o primă etapă a furnizării vaccinului antigripal la nivel național, a doua etapă va urma în a doua jumătate a lunii noiembrie, când va fi și a doua și a treia tranșă a vaccinului antigripal, care atunci va cuprinde un total de un milion de doze. Revenind la dozele acestea, care, oricum, sunt mai puține, acestea sunt pentru bolnavii cu boli cronice spitalizați în unitățile medicale în scopul prevenirii infecțiilor asociate asistenței medicale, datorate contactării infecției prin gripă, pacienților cu afecțiuni cronice din spitalele sau secțiile de boli cronice, personalul medico-sanitar din secțiile de anestezie-terapie intensivă și neonatologie și personalului medico sanitar care activează în serviciile de ambulanță și fac parte din echipajele de intervenție de pe ambulanță.”
Medicii de familie așteaptă o soluție concretă pentru a soluționa criza vaccinurilor.
Președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, dr. Remus Șipoș, a declarat pentru RTM că există deschidere din partea medicilor, dar răspunsurile trebuie să vină de la București:
E bine să ai o lege, dar e trist când ai o lege și nu ai vaccin. Nu de lege are nevoie țara. Tot timpul s-a știut câte doze sunt necesare, tot timpul s-a cerut a se face o estimare a copiilor care se vor naște. Bune intenții din partea decidenților, au fost, dorință de a exista stocuri, a fost, colaborare medici de familie, direcții de sănătate publică, pentru a nu exista lipsă de vaccin prin cartografierea atât a copiilor născuți cât și prin furnizarea unei prognoze a copiilor care se vor naște, a fost. Dar ce se întâmplă mai departe depășește, din punctul meu de vedere, nivelul DSP-urilor, și blocajul e mult mai sus, pe la minister, unde se fac achizițiile.”
Noua lege a vaccinării a fost votată în Senat cu o singură abținere și va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților săptămâna viitoare.
Proiectul de act normativ instituie obligaţia imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie.
Legea vaccinării prevede și sancțiuni pentru părinții care refuză vaccinarea obligatorie pentru copiii lor. Astfel, ei riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, deputatul mureșean Florin Buicu, și-a exprimat încrederea că proiectul va trece rapid și prin camera decizională, astfel încât să intre la promulgare până la sfârșitul acestui an:
Acest proiect de lege este despre siguranța copiilor, despre asigurarea unor condiții privind interesul superior al copilului. Vedem, fiecare dintre noi, în ultima perioadă, că interesul superior al copilului este afectat, și vedem cimitirele pline de copii morți. Aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple. Pe de altă parte, acest proiect de lege aduce nou obligativitatea statului și a instituțiilor statului de a asigura vaccinurile necesare pentru copii. Un element nou pe care îl aduce legea este acordul prezumat pentru vaccinurile din planul național de vaccinare. Este un proiect asumat și îndrăznesc să sper ca, până la finalul acestui an, să avem legea trecută de Camera Deputaților, care este for decizional, și să fie promulgată de președintele Iohannis.”
Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare continuă să facă victime omenești în România. De exemplu, doar în acest an, 35 de bolnavi au decedat din cauza rujeolei, afecțiune care a atins aproape 10.000 de persoane.
Raluca Creţ