Prime de Paști anul acesta între 200 și 500 de lei

Publicat de Corina Muntean, 22 aprilie 2019, 16:58 / actualizat: 22 aprilie 2019, 21:32
Bugetarii și companiile de stat au prevăzute astfel de recompense pentru angajați, fie în bani, fie sub formă de tichete valorice.
În sectorul privat acestea se acordă doar dacă există încheiate contracte colective de muncă ce stipulează acest lucru.
Președintele Federației CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș:
În mediul privat, acolo unde există contracte colective de muncă, se acordă prime. Sunt și în companii de stat unde se acordă, în domeniile industriei prelucrătoare, energetic, chiar și în sectorul bugetar. Conform Codului Fiscal, deductibilă este suma de 150 de lei, din fondul de acțiuni sociale, dar sunt și alte entități juridice care pot acorda mai mult. E adevărat că ele sunt, preponderent în sectorul privat, firme care nu acordă aceste bonificații, se limitează la a da acele zile libere. La privat bonificațiile sunt mai mari în companiile puternice, decât în sectorul bugetar, dar la companiile cu capital majoritar de stat unde sunt sindicate puternice și care au negociat contracte colective de muncă cu beneficii pentru salariați, acolo s-ar putea să existe beneficii mai mari decât în mediul privat. Știu o companie de stat care acordăm, cumulate, prima de Paște și pentru copiii salariaților, 500 de lei net.
Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, susține că problemele financiare îi determină pe unii angajatori să amâne acordarea primelor sau să le dea în două tranșe:
În general, aceste prime se vor acorda, și ele sunt de minimum de 200-250 de lei pe salariat, mergând până la 4-500 de lei. Este o problemă care ține numai de înțelegerea pe care o are patronul față de angajați. Este o lege a Dialogului Social foarte proastă, care în loc să ofere posibilitatea creșterii gradului de sindicalizare, angajații care nu sunt sindicazați, pentru că fac parte din societăți care ai până în 10-10 angajați pentru a obține reprezentativitatea mea ca federație la nivel national, nu pot să-i bag într-un sindicat că nu-mi permite legea.
Dragoș Frumosu a precizat pentru Radio Tg.Mureș că federații și confederații din mai multe domenii au conceput un proiect de modificare a Legii Dialogului Social.
După sărbătorile Pascale, sindicatele vor cere întâlniri cu Ministerul Muncii, cu Comisia pentru Muncă din camere și cu toate grupurile parlamentare, pentru ca oamenii să poată fi apărați iar drepturile lor să fie respectate.
Valeriu Russu