Primarul Dorin Florea cere capitalizarea CEC pentru a deveni banca administrațiilor locale
Publicat de Corina Muntean, 8 martie 2019, 15:30 / actualizat: 10 martie 2019, 14:03
Declarația a fost făcută astăzi în cadrul unei conferințe de presă organizate cu jurnalistele din Târgu-Mureș, cu ocazia zilei de 8 martie.
Dorin Florea spune că această idee a susținut-o și atâta timp cât a fost la conducerea Asociației Municipiilor, iar un model în acest sens se găsește chiar în Germania.
Florea susține că nu se poate vorbi de investiții și dezvoltare dacă nu există și posibilitatea unor împrumuturi avantajoase pentru administrațiile locale:
E după modelul nemțesc care și-au făcut o bancă care se numește Dexia. Am luat acel model care mi s-a părut extraordinar de interesant ca administrațiile locale să aibă banca lor. Nu Trezoreria, nu Minister de Finanțe, nu să-mi folosească banii cum vor ei. Și acum reiau ideea de a capitaliza CEC-ul și a-l transforma în bancă care să se lupte cu cei de afară, să lase CEC-ul – bancă a administrațiilor locale. Acesta mi se pare unul dintre cele mai importante lucruri. Clujul ia acum 300 de milioane de euro credit și noi, la Târgu-Mureș, numai critici. Din ce vreți să vă dezvoltați, măi fraților?”
O inițiativă de majorare a capitalului CEC a avut loc în anul 2009 de Guvernul Boc, ca măsură anticriză, însă Comisia Europeană nu a aprobat această măsură pe motiv că banca românească nu are probleme, operațiunea fiind respinsă pe motiv de competiție.
Marile bănci străine au fost salvate însă de propriile state cu injecții masive de capital.
Cristina Bulbescu