Primăriile vor fi obligate să instaleze sisteme moderne de colectare selectivă a deşeurilor
Publicat de Corina Muntean, 16 august 2021, 15:53
Primăriile vor fi obligate în curând să instaleze în cartierele de blocuri sisteme moderne şi ecologice de colectare selectivă a deşeurilor, iar clasicul topogan de la ghenă, pe care îl întâlneşti acum în majoritatea blocurilor, va dispărea, a explicat astăzi la RRA, ministrul mediului, Tanczos Barna.
Aceste sisteme trebuie eliminate. Primăria de sector va trebui să înfiinţeze acele insule ecologice prin care sau unde pot fi depozitate deşeurile în mod selectiv. Aceste insule vor fi finanţate din PNRR. Am prevăzut peste 13.000 de asemenea insule care vor fi finanţate din Programul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. În acelaşi timp, trebuie să spunem că o abordare mult, mult mai serioasă este necesară, fără doar şi poate, din partea primăriilor, pentru că foarte multe primării nu au alocat suficiente resurse financiare, umane, resurse instituţionale pentru dezvoltarea reţelelor şi pentru impunerea acestor servicii de calitate şi prestatorilor salubriştilor.
Aceste măsuri sunt parte au unei ordonanţe de urgenţă pe care guvernul intenţionează să o adopte în şedinţa de săptămâna aceasta şi care nu va mai permite autorităţilor locale să colecteze gunoiul la grămadă, sub niciun motiv.
` În prezent, în România, aproape 80 la sută din deşeurile menajere ajung la groapa de gunoi, însă pînă în 2030, potrivit reglementărilor europene, doar 10 procente din gunoiul municipal va mai putea să fie depozitat.
Restul trebuie reciclat selectiv, prin adunarea separată a deşeurilor de plastic, metal, hârtie sau sticlă.
Deocamdată, capacitatea industrială de reciclare este de 15 la sută, aşa că trebuie investit masiv în acest domeniu.
Vor fi bani în Planul Naţional de Redresare şi în Fondul de Mediu, a mai spus la RRA, ministrul de resort.