Primăriile din județul Mureș au investit cu 50% mai mult în școli în acest an
Publicat de MIRELA ROTAR, 9 iulie 2021, 11:48
Societatea Academică din România (SAR) a lansat, cu ocazia finalizării anului școlar, Raportul național Școli curate 2020-2021.
În raportul anterior, de la sfârșitul anului trecut, se menționau mai multe localități din județul Mureș unde finanțarea pentru burse școlare sau pentru investiții în școli era foarte mică.
Echipa locală din județul Mureș a analizat modul în care acționează autoritățile publice de la nivelul județului, comparând situația dinainte și după implementarea proiectului Școli curate.
Rezultatele au fost îmbucurătoare, a arătat coordonatorul proiectului la nivel județean, Anda-Dilara-Nicole Mețac:
Ca și rezultate ale activității Școli curate în județul Mureș au fost 69 de UAT-uri din totalul administrațiilor locale, 102, care în 2020 nu au acordat fonduri pentru bursele elevilor, au fost acordate aceste fonduri în bugetul din 2021. Pentru bugetul destinat investițiilor, în 2020 nu au fost alocați suficienți bani, acum 47 de administrații locale au acordat și au crescut acest buget destinat investițiilor în 2021.
În anul 2021, suma destinată investițiilor în școlile mureșene este cu aproape 50% mai mare, ajungând la peste 9,3 milioane de euro. Ca exemplu pozitiv a fost dat Târnăveniul, cu cel mai mare cuantum al bursei de performanță, în valoare de 300 lei.
Primarul Municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan:
Educația reprezintă unul din cei doi piloni de bază ai unei societăți normale și sănătoase, celălalt pilon fiind sănătatea. Cred că e normal să stimulăm educația, să îi stimulăm pe copii și, în același timp, să dăm un exemplu că acei copii care învață, pe lângă cunoștințele pe care le acumulează, pot beneficia și de un stimul financiar, o recunoaștere a meritelor lor.
Prin proiectul Școli curate s-au formulat și o serie de recomandări pentru autoritățile locale:
Prefecții și inspectoratele școlare trebuie să continue ideea de a realiza un raport deoarece, lucrând pe ceva concret, practic ai o statistică cu finanțarea educației la nivelul județului. Indiferent de schimbările politice, fiecare trebuie să își asume că va respecta obligațiile legale din domeniul educației.
Inițiatorii proiectului susțin că Ministerul Educației ar trebui să elaboreze un ghid al obligațiilor autorităților locale cu privire la serviciul public de educație, care să cuprindă toate îndatoririle primarilor și ale consiliilor locale în materie de guvernare a sistemului de educație.
Raluca Creț