Primăria Tușnad cere relocarea și împușcarea urșilor periculoși

Publicat de MIRELA ROTAR, 4 august 2018, 16:28 / actualizat: 4 august 2018, 20:30
Reprezentanții Prefecturii Harghita, jandarmii, asociațiile de vânătoare și Garda de mediu au decis, în urma dezbaterii de ieri de la Băile Tușnad, că trebuie luate măsuri urgente pentru evitarea tragediilor.
Primarul Albert Tibor:
Am făcut cereri pentru relocarea și pentru împușcarea urșilor către asociaţia de vânătoare, care a depus actele, pentru a avea acceptul Agenției Județene de Protecția Mediului de la Miercurea Ciuc. Apoi vom depune cererile la ministerul mediului, pentru relocare și împușcare a urșilor. Jandarmii sunt și ei alături de noi. Ei, în atribuțiile de serviciu, au doar aceea de a alunga urșii.
Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, cel care a tras un semnal de alarmă încă de acum câteva săptămâni, spune că luni se va depune la Ministerul Mediului dosarul de extragere sau de relocare .
Salvamontișii îi sfătuiesc pe turiști să facă zgomot în zonele în care ar putea fi urși și să nu fugă dacă se trezesc cu animalul în față.
Șeful Salvamont Mureș, Kovacs Robert:
Din când în când, trebuie să facem gălăgie mare, și atunci când nu vedem ursul, și de obicei el pleacă. Dacă te trezești față în față cu un urs, prima dată trebuie să-i observi reacția, dacă e de atac sau doar se uită la tine. Trebuie să ridicăm brațele deasupra capului, să părem cât mai mari, și să nu fugim pentru că oricum nu putem fugi cu aceeași viteză ca ursul.
Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jan Andrei, a cerut ieri calm şi atenţie sporită după ce în staţiunea Băile Tuşnad un urs a intrat în centrul pentru protecţia copiilor unde stau peste 50 de copii.
În ultima lună, doi bărbaţi din Băile Tuşnad au fost atacaţi de urşi şi au ajuns la spital.
Valeriu RUSSU