Primăria Tg. Mureș dă în judecată Fundația Statusul Romano-Catolic
Publicat de radiomures, 28 noiembrie 2017, 18:05 / actualizat: 28 noiembrie 2017, 20:17
Anunțul l-a făcut astăzi primarul Dorin Florea, argumentând că rezilierea contractelor de închiriere pentru clădirile în care funcționează Colegiul „Unirea”, Liceul „Bolyai Farkas” și Liceul Vocațional de Artă din Tg.Mureș, nu este recunoscută de Primăria Tg. Mureș.
Situația cea mai gravă e la Colegiul ”Unirea”, pentru care Statusul Romano-catolic a anunțat în 16 septembrie că reziliază contractul și invită Primăria la negocieri.
În scrisorile sale către Ministerul Educației și comisiile de învățământ din Camera Deputaților și Senat, Dorin Florea a cerut reprezentanțiilor din educație să fie atenți la ce se întâmplă în Tg Mureș, atunci când analizează propunerea UDMR de înființare prin lege a Liceului Romano-Catolic:
Nimeni nu contestă înființarea acestei școli, a Liceului catolic. Singura problemă este ce se întâmplă cu Colegiul Unirea, cine asigură cheltuielile pentru acești copii? Nici Unirea, nici Bolyai și nici Liceul de Arte nu au contract, deci nu mai vor să le prelungească. Le-am făcut adrese parohiilor și episcopiilor, să vină să facem contracte, din punctul meu de vedere ele sunt valabile, iar ei zic că nu mai sunt valabile. Le-am spus foarte clar, ca rol de notificare – pentru că nu vreau să treacă termenele, sunt niște termene în justiție – am cerut de urgență clarificări iar eu motivez, sub toate aspectele, că e contractul în vigoare. Dar această notificare presupune că în etapa următoare îi dau în judecată.”
Președintele Consiliului Director al Fundației Statusul Romano-Catolic, Holló László, susține că mingea se află în terenul Primăriei, care în continuare este invitată la negocieri.
El a asigurat că nu se pune problema ca elevii Colegiului Unirea să fie scoși de la cursuri:
Am anunțat Primăria despre faptul că s-a reziliat contractual și rugăm primăria să nu se încăpățâneze. Deci noi, sigur că nu putem da afară copiii. Noi am făcut un pas, acum Primăria trebuie să facă următorul pas.”
Inspectorul general școlar, Ioan Macarie, deplânge neprelungirea contractelor de închiriere pentru clădirile în care funcționează Colegiul Unirea și liceele de Artă și Bolyai. El atrage atenția că acolo se degradează pe zi ce trece infrastructura școlară, iar cea mai gravă situație se întâlnește la Colegiul Național Unirea:
Colegiul Unirea, în care învață, în 34 de săli de clasă, 990 de copii are încălzirea pe gaz în teracote. Anul acesta, în primăvară, a explodat o teracotă, tabloul electric stă să se aprindă în orice moment, geamurile nu se închid, tocurile sunt aproape zdrobite. Inspectoratul Școlar Județean Mureș a făcut două adrese, către Primărie și către Statusul Romano-Catolic, să intervină în regim de urgență. Regret profund că fiecare dintre aceste părți dă vina pe cealaltă, și nu este un lucru benefic pentru copii.”
Primarul Dorin Florea speră ca învățământul din Tg. Mureș să nu mai genereze conflicte interetnice, așa cum s-au petrecut lucrurile în anii trecuți, atât la Universitatea de Medicină și Farmacie, cât și la Liceul Bolyai.
Valeriu Russu