Primăria Tg.Mureș: Administratorii de imobile mai au la dispoziție câteva luni pentru a obține certificatul de calificare profesională
Publicat de MIRELA ROTAR, 28 februarie 2019, 10:59
Directorul executiv al Serviciului juridic, logistic, licitații și asociații de proprietari din Primărie, Dorin Belean, susține că este eronată afirmația făcută de deputatul Marius Pașcan, în cadrul conferinței de presă din 22 februarie, potrivit căreia toți administratorii de imobile sunt în ilegalitate.
Aceștia pot obține certificatul de calificare profesională în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a Legii 196/2018, adică până în 20 septembrie 2019.
Redăm mai jos comunicatul transmis de Primăria Tg.Mureș:
Administratorii de imobile din Târgu Mureș sunt atesați, cu privire la competențele profesionale, în condițiile Legii nr. 230/2007, lege care a fost abrogată prin Legea nr. 196/2018, care a intrat în vigoare la 20 septembrie 2018! Este adevărat că, prin Legea nr.196/2018 se instituie obligativitatea ca persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în baza Legii nr. 230/2007, pot îndeplini funcția de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, obțin certificat de calificare profesională, în conformitate cu această lege.
După cum se poate “vedea”, încă nu au trecut cele 12 luni de grație și, ne așteptăm ca această durată să fie prelungită deoarece nu a fost îndeplinită exigența legală de actualizare în termen de 3 luni a Standardului ocupațional pentru ocupația de administrator de condominiu, așa cum stipulează art.108 din noua lege.
Îi informăm pe cei interesați că Standardul ocupațional în cauză a fost pus în dezbatere publică de către ministerul de resort ( Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice), iar serviciul de specialitate din cadrul primăriei împreună cu Liga Asociațiilor Proprietari Mureș, reprezentată prin ing. Dumitru Rus- președintele Ligii, au făcut observații și propuneri de îmbunătățire!
Nu este adevărată nici afirmația că nu există în nomenclatorul de meserii ocupația de administrator.
Există în nomenclator meseria de administrator de imobile, cod COR: 512112, iar prin Standardul ocupațional aflat în faza de aprobare este prevăzută ocupația de administrator de condominiu, cod COR 515303.
Aspectul esențial care trebuie soluționat prin Standard este în ce măsură ocupația de administrator de condominiu este diferită de ocupația de administrator de imobil. Totodată, prin Standardul ocupațional se va stabili și structura cursului pentru calificarea în ocupația de administrator de condominiu.
Astfel, se va stabili dacă certificatele de calificare dobândite în condițiile exigențelor Legii nr. 230/2007 vor fi sau nu valabile la atestarea profesională a administratorilor de condominii, în condițiile Legii nr. 196/2018. Potrivit unor opinii pertinente, ne așteptăm ca certificatele de calificare profesională obținute în condițiile legii, să fie valabile pentru atestarea în ocupația de administrator de condominiu.
Deputatul PMP de Mureș, Marius Pașcan, atenționa, în urmă cu câteva zile, că administratorii de imobile sunt în ilegalitate odată cu intrarea în vigoare a Legii 196/2018. El a precizat că a adresat o interpelare ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, prin care atenționează că administratorii de asociații trebuie atestați profesional iar meseria inclusă în nomenclator:
‘Odată cu adoptarea legii, toți administratorii de asociații de proprietari din țară sunt în situație de ilegalitate. Ei nu atestați profesional și nu s-a făcut nimic în acest sens, trebuiau să apară normele metodologice de aplicare, să se desfășoare cursuri de specializare pentru a-i atesta pe acești administratori de asociații. Nu există nici în nomenclatorul meseriilor, că prin lege ar trebui să fie modificat și adăugată această meserie, de administrator de condominii.’
Valeriu Russu