Primăria oferă 3000 de lei târgumureșenilor care își casează autoturismele

Publicat de Hategan Raul, 4 mai 2022, 20:28 / actualizat: 5 mai 2022, 7:01
Mașinile trebuie să fie mai vechi de 10 ani, iar autoritățile speră să decongestioneze traficul din oraș cu mai bine de 500 de autovehicule.
Consiliul Local Tg. Mureș a votat un buget de 1,5 milioane de lei în acest sens, iar banii vor fi virați de Primărie în contul beneficiarului în 15 zile de la predarea de către acesta a certificatului care atestă casarea autoturismului.
Persoanele fizice sau juridice interesate vor putea beneficia de un voucher în valoare de 3000 de lei în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto.
Beneficiari pot fi cei care au domiciliul stabil sau sediul în Municipiul Târgu Mureş, nu au restanţe la bugetul local, şi declară pe propria răspundere că nu au obţinut şi nu au depus o altă cerere pentru autovehiculul introdus în program.
De asemenea, aceștia se vor angaja ca în următorii 3 ani să nu achiziţioneze un autoturism mai vechi de 5 ani. Autoturismele vechi vor fi predate de către proprietari la un centru autorizat de casare şi colectare autovehicule în termen de 90 de zile de la primirea comunicării privind aprobarea cererii.
Nu toți târgumureșenii sunt interesați de această primă de casare a mașinii lor, mai ales cei care continuă să prefere un vehicul mai vechi, străin.
Cei mai interesați de inițiativă sunt șoferii de taxi.
Ministerul Mediului lucrează împreună cu Asociația Municipiilor din România la elaborarea unui ghid național unitar de finanțare, pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani.
După casarea mașinii sale, cetățeanul se poate adresa Fondului pentru Mediu pentru a-și achiziționa o mașină nouă, prin programele deja cunoscute, Rabla Clasic sau Rabla plus, a arătat președintele AFM, Laurențiu Neculaescu.
Suntem în curs de elaborare a unui ghid de finanțare a autovehiculelor mai vechi de 15 ani, săptămâna viitoare vom transmite către AMR o variantă cât mai aproape de final de ghid, spre comentarii. Se prevede o plată de 3000 de lei către persoana care își casează mașina,. Din care 1500 de lei plătește AFM și 1500 de lei UAT-ul pe raza căreia se află persoana. Condiția e ca ea să nu achiziționeze, la fel, o mașină mai veche de 15 ani după ce primește banii. Însă ei nu primesc un tichet pentru a se înscrie în programul Rabla. Nu au nicio legătură, programul Rabla este un program separat.
Și primăria Sfântu Gheorghe a demarat, de anul trecut o acțiune similară de casare a vehiculelor, prin acordarea unui stimulent financiar de 3000 de lei celor care renunță la mașinile lor vechi.
Valeriu Russu