Prima rețea națională de salvare a animalelor sălbatice

Publicat de radiomures, 26 ianuarie 2016, 15:16
Aceasta va funcționa la Tg.Mureș și va reuni câteva sute de pet shop-uri, grădini zoologice și cabinete veterinare din toată țara.
Inițiatorii, Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus” și Asociația veterinarilor ”Vets4Wild” au accesat un proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape 120.000 de euro.
Purtătorul de cuvânt al Asociației Milvus, Iulia Vizi, a subliniat că scopul final al proiectului este ca animalele să fie redate naturii.
Grupul Milvus, alături de Asociația ”Vets4Wild” lucrează în prezent pentru stabilirea primei rețele naționale de salvare a animalelor sălbatice rănite din România, care încearcă să pună în aplicare un amplu proiect de conservare. Sunt multe animale sălbatice rănite, iar oamenii care le întâlnesc nu știu ce să facă cu ele. Noi încercăm să facem un lobby și înspre minister, pentru ca această rețea să funcționeze în adevăratul sens al cuvântului.”
Reprezentantul Milvus Grup, ecologul Zeitz Robert, a recunocut că rata de salvare a animalelor este de cel mult 50%, procent care nu e mai mare nici în Europa.
El speră, însă, ca numărul de animale salvate să crească, în acest scop înființându-se un număr de telefon 0722/ 533.816, care va funcționa non-stop:
Rata de succes a acestor centre de reabilitare peste tot pe continent este în jur de 50 la sută. Această rată nici la noi nu va crește, dat fiind faptul că majoritatea animalelor care ajung la noi sunt deja într-o stare critică. Oricât ne-am strădui nu putem să atingem un randament mai mare. Însă, în ceea ce privește timpul între găsirea exemplarului rănit și primul ajutor, el trebuie să scadă.”
Inițiativa Milvus Grup este de fapt extinderea în plan național a Centrului de reabilitare a animalelor sălbatice, care există din 2012 la Tîrgu-Mureș și în localitatea mureșeană Sânsimion.
Vali Russu
Foto: RTM