Prima casă pasivă din Mureș poate fi văzută sâmbătă la Ernei

Publicat de Corina Muntean, 6 noiembrie 2019, 15:18
Două astfel de case sunt în Cluj și una precertificată în județul Mureș, iar în acest weekend își deschid porțile pentru publicul larg.
Echipa EvoHouse, care a lucrat la construirea și proiectarea lor, pregătește prezentări și tururi pentru toți cei interesați.
Vor avea loc și discuții despre casele pasive, dar și cum se pot reabilita extrem de eficient casele și apartamentele cu principiile caselor pasive.
Evenimentul se adresează și celor care vor să-și renoveze sau să-și reabiliteze locuința. Pot afla astfel în ce fel pot îmbunătăți calitatea aerului și confortul spațiului, dar și cum se pot apropia foarte mult de standardul casei pasive, chiar dacă locuința e una cu un consum mare de energie în prezent.
Reprezentantul organizatorilor, Corina Brândușan:
O casă pasivă are anumite atribute, e o clădire care respectă anumite criterii astfel încât să fie extrem de sănătoasă cu cei care locuiesc acolo. Pe scurt, are cea mai ridicată performanță energetică, demonstrabilă prin măsurători și testată de peste 25 de ani, are un consum de energie mai scăzut cu 75 până la 90% față de o clădire obișnuită, are aer proaspăt permanent, temperatura și umiditatea sunt constante în toate părțile locuinței și în orice anotimp, nu există praf și noxe în aceste clădiri.
Până acum echipa EvoHouse a construit șapte case passive, aflate în diferite faze de execuție: unele certificate, altele precertificate sau în curs de certificare.
5 dintre ele sunt în județul Cluj, iar două în județul Mureș (Ernei și Corunca).
Raluca Creţ