Prima baterie reîncărcabilă și comestibilă a fost produsă la Milano

Publicat de Rotar Mirela, 15 aprilie 2023, 14:37 / actualizat: 19 aprilie 2023, 7:39
Vitamina B2, cărbune activat și Nori – o algă comestibilă uscată, folosită în bucătăria japoneză – sunt doar câteva dintre componentele primei baterii reîncărcabile și complet comestibile create la Institutul Italian de Tehnologie (IIT) din Milano, Italia, invenţie descrisă în publicaţia Advanced Materials, transmite ANSA.
Prototipul acestei baterii a văzut lumina zilei în Laboratorul de Electronică Moleculară al IIT, coordonat de Mario Caironi, cu finanțare de la Consiliul European de Cercetare (ERC). Coautor al studiului este Ivan Ilic, de la același laborator.
Bateria este prima expresie concretă a noului domeniu de cercetare al electronicii comestibile. În viitor, astfel de baterii ar putea fi folosite pentru a alimenta instrumentele de diagnosticare, pentru a monitoriza calitatea alimentelor sau chiar pentru a alimenta viitorii roboți comestibili.
Bateria este compusă din riboflavină, cunoscută sub numele de vitamina B2, care acționează ca anod, și quercetină, găsită în migdale și capere, care acționează ca și catod. Cărbunele activat a fost folosit pentru a crește conductivitatea electrică, în timp ce în acest prototip electrolitul este pe bază de apă. Separatorul, necesar în fiecare baterie pentru a evita scurtcircuitele, este fabricat din alge marine Nori, folosite în mod obișnuit pentru a prepara sushi. În cele din urmă, electrozii sunt încapsulați în ceară de albine din care ies două contacte din aur alimentar (folia folosită de obicei pentru decoruri în patiserie) pe un suport derivat din celuloză.
Dana Boieriu