Prezentare istorică a Reghinului și a Canalului Morii, miercuri după-amiază
Publicat de Rotar Mirela, 22 martie 2023, 14:37
Canalul Morii din Reghin a intrat recent într-o acțiune amplă de decolmatare, curățire, întărire de maluri și replantare, inițiată de arhitectul reghinean Klaus Birthler, la care au subscris Administrația Bazinală de Apă Mureș, Primăria mun. Reghin, Colegiul Silvic din Gurghiu și alți voluntari.
Acțiunea ce a avut loc sâmbătă a urmărit redobândirea strălucirii pe care a avut-o cândva acest canal, prin realizarea lucrărilor de întreținere a albiei Canalului Morii și plantarea malurilor cu puieți de arin.
Recunoașterea zonei s-a făcut și prin ture cu caiacul organizate pe cursul apei. Arhitectul Klaus Birthler:
O regularizare a unui curs de apă vine însă și cu unele efecte negative, care pun în pericol biodiversitatea, a declarat Klaus Birthler la Radio Tg.Mureș:
În continuarea activităților programate, arhitectul reghinean Klaus Birthler propune celor interesați, astăzi de Ziua Mondială a Apei, o plimbare pe cursul Canalului Morii cu prezentarea istoricului acestuia și a orașului Reghin, dar și a perspectivelor de dezvoltare. Întâlnirea are loc la ora 17,00 pe Canalul Morii la Digul de pe Mureș.
Canalul Morii din Reghin este un vechi braț al râului Mureș, folosit inițial pentru a susține diferitele meserii ale orașului și mai târziu, pentru generarea de energie electrică și energie mecanică destinată morilor și a măcinării cerealelor.
Totodată, Lacul Morii a fost și rămâne un loc de promenadă cu un peisaj deosebit, un loc pentru adăparea animalelor și pentru pescuit. După anii ’90 peisajul acvatic a fost înlocuit treptat de un peisajul urban, care a început să polueze zona.
Virgil Natea/extras din emisiunea Pulsul Zilei realizată de Gabriela Pîncă