Prevenţia poate duce la însănătoşirea populaţiei României
Publicat de radiomures, 26 aprilie 2013, 18:38 / actualizat: 4 martie 2015, 13:53
Este concluzia audierii publice cu tema „Prevenţia în sănătate – cine câştigă şi cine pierde în sistemul de sănătate”, care a avut loc, astăzi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş.
Au fost scrise sau exprimate verbal circa 800 de depoziţii pentru această audiere. Ele au venit din partea diferitelor grupuri de interese din toată ţara.
Nevoia adoptării unor politici de prevenţie este stringentă în România, spune unul dintre iniţiatorii audierii, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu.
Medicina preventivă este pusă deoparte, inclusiv în universităţile de medicină, spune rectorul UMF Tîrgu-Mureş, Leonard Azamfirei, care intenţionează să schimbe acest lucru.
România continuă să fie ţara europeană cu cele mai mici cheltuieli publice ]n sănătate pe cap de locuitor: 200 de euro pe an, spune deputatul mureşean Florin Buicu, secretarul Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor.
Logic este ca prevenţia să fie făcutăîn special de către medicii de familie.
Aceştia cred, din experienţă, că şi acest program va duce lipsă de coerenţă şi de finanţare.
Cei care au susţinut verbal un punct de vedere la audierea publică spun că prevenţia ar trebui să se facă încă de la grădiniţă, iar responsabili de starea de sănătate a populaţiei ar trebui să fie şi cei care se ocupă de mediu, alimentaţie, transport, stare socială şi educaţie.
Opiniile colectate la audierea publică de la Tîrgu-Mureş se vor sintetiza într-un raport sinteză care va fi prezentat public peste circa trei săptămâni.
Cristina Bulbescu