Prețurile scăzute la cereale pot falimenta producătorii agricoli români
Publicat de Rotar Mirela, 18 august 2023, 12:24 / actualizat: 18 august 2023, 13:49
La ora actuală, kilogramul la grâu depășește cu puțin 80 de bani, iar fermierii spun că doar un minim de 1,20 de lei i-ar ajuta să echivaleze costurile de producție și să aibă și un pic de profit.
În acest context, fermierul Fazakas Miklos, președintele filialei Mureș a Asociației Producătorilor Agricoli, apreciază că, prin noile directive privind carnea și laptele artificiale, agricultura UE și cea românească se află ”sub asediu”:
Avem directive unionale aberante, să consumăm produse sintetice la carne și lapte. Deci, în momentul de față, nu există vreun fermier, mai ales în județele noastre, să aibă nu profit ci să fie pe zero. Pețurile astea nu acoperă nici prețul de producție. Un leu douăzeci kilogramul la cereale ar fi un preț cu care am putea să supraviețuim. Din fericire, cei care am rămas vrem să continuăm, lucrăm, ne zbatem.
Reprezentantul pe Mureș al Federației Crescătorilor de Bovine, Iacob Boca, arată că deocamdată prețul scăzut al cerealelor îi avantajează, dar din toamnă și iarnă, prețurile vor crește din nou și va exista riscul de faliment pentru mulți crescători:
Colegii mei sunt disperați și speriați. După ce intrăm cu vacile pe stabulație, mergem în faliment total. Prețul laptelui e de la 1,20 la 1,90 lei litrul, majoritatea fermelor mici primesc 1,40-1,50 lei pe litru iar fermele industriale produc litrul de lapte cu 2.20. Noi avem o viață mai bună, că prețul la cereale sunt scăzute și am supraviețuit până acum. Dar vine toamna și avem nevoie și noi de imputuri, prețul la motorină și îngrășăminte a început să urce din noi. Astfel că la iarnă noi sucombăm.
Potrivit Direcției Agricole Mureș, producția medie la grâu se va situa anul acesta între 6.000-6.300 tone la hectar, mai bună decât anul trecut. Prețul kilogramului de grâu va varia între 0,85 – 1,05 lei.
Autor: Valeriu Russu