Prețurile la grâu și porumb au atins săptămâna trecută nivelul maxim permis la bursa de cereale din Chicago

Publicat de Corina Muntean, 3 martie 2022, 08:11
Prețurile la grâu și porumb au atins săptămâna trecută nivelul maxim permis la bursa de cereale din Chicago pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Livrările de cereale sunt puse în pericol, piețele au intrat în panică, iar creșterea se va reflecta în prețul la raft. Sunt informații de care cu siguranță, trebuie să țină cont și lumea businessului.
Preţul aurului a atins joia trecută cel mai ridicat nivel din ultimul an, după ce Rusia a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, intensificând criza din Europa de Est. Această creștere mare permite aurului să joace rolul său tradiţional de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe geopolitice. Banca Națională a majorat ieri dintr-un foc prețul gramului de aur cu 15 lei la peste 280 de lei și sunt așteptate noi creșteri zilele acestea.
De asemenea, cotaţia aluminiului a atins joi un nivel record la Bursa de la Londra, preţul petrolului a explodat, ţiţeiul Brent depășind pragul de 100 de dolari pe baril, iar busele de cereale au prelau șocul accelerând și ele creșterile de preț.
Ieri, creşterile înregistrate de preţul grâului şi porumbului au atins nivelul maxim permis la bursa de cereale de la Chicago, după ce atacul Rusiei asupra Ucrainei au pus sub semnul întrebării livrările unui important furnizor mondial de cereale, confrom Bloomberg. Cotaţiile futures la ambele cereale s-au apreciat cu peste 5% fiind blocate la limita maximă de apreciere timp de peste o oră. Grâul este la cel mai ridicat nivel de după 2012 iar cotaţiile la oleaginoase sunt şi ele în creştere, ceea ce alimentează îngrijorările că vor stimula şi mai mult inflaţia globală a produselor alimentare. Facem precizarea că Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui. Marii importatori de cereale sunt deosebit de vulnerabili, în condiţiile în care Ucraina şi Rusia aprovizionează foarte multe ţări din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.
Pe lângă criza din Ucraina, situaţia este agravată de seceta din America de Sud care a înrăutăţit perspectivele privind livrările de soia boabe, cotaţiile futures ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. Cotaţiile la ulei de palmier sunt şi ele la maxime istorice din cauza deficitului de mână de lucru care limitează producţia în Malayezia, unul din principalii producători.
Toate aceste creşteri ar putea să se repercuteze asupra preţurilor la raft, deoarece o gamă largă de produse de la paste până la ciocolată vor deveni mai scumpe, afectând şi mai mult bugetele gospodăriilor. Aceasta în condiţiile în care în luna ianuarie un indicator al preţurilor mondiale la alimente calculat de Naţiunile Unite s-a apropiat de un nivel record.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.