Prețurile la alimente pot crește în paralel cu scăderea veniturilor populației

Publicat de MIRELA ROTAR, 6 aprilie 2020, 11:46 / actualizat: 6 aprilie 2020, 20:18
Este avertismentul Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA), care propune Guvernului câteva soluții de control al prețurilor în industria alimentară.
Președintele Federației, Dragoş Frumosu, arată că cele mai mari scumpiri pot apărea la carnea și preparatele din carne de porc, care se importă în proporție de peste 75 la sută. Aceeași situație este și la carnea de pasăre sau ouă. În prezent acestea vin cu prețuri mici și pot distruge piața de profil din România.
Pericolul la producțiile vegetale de sezon, nu atât de mare este, pe moment, spune Frumosu. În schimb, recoltele de toamnă, dacă nu sunt protejate de pe acum, vor fi afectate de o explozie de prețuri la bursele mondiale de cereale.
Președintele FNSIA, Dragoş Frumosu:
Pot crește prețurile nu din cauza producătorilor sau a procesatorilor, ci impuse de comercianți fie, pe lanțul de distribuție, de acei șmecheri. Marea problemă poate apărea pe fondul scăderii veniturilor populației, iar primii atacați sunt cei din industria alimentară. Cei mici vor fi obligați să închidă, iar o parte vor fi obligați să-și reducă activitatea. Este unul din motivele pentru care ne-am fi dorit plafonarea prețurilor, iar Guvernul trebuie să găsească modalitatea, fie se ia un preț la poarta fabricii, iar pe raft nu trebuia să depășescă un procent de creștere de 10 la sută, iar acel profit să se împartă, pe lanț, la toți cei care produc, fie impunea o reducere a TVA-ului.
În plus, președintele FNSIA, Dragoş Frumosu, atenționează că angajații din industria alimentară au salarii mai mici decât ajutorul de șomaj tehnic și cere Guvernului să elimine, temporar, taxele și impozitele pe salarii ale acestora.
Valeriu Russu