Preţul locuinţelor în marile oraşe a scăzut uşor în primele trei luni ale anului

Publicat de Rotar Mirela, 14 iunie 2023, 10:37
Cea mai mare scădere, de peste 13%, s-a înregistrat în cazul apartamentelor cu 3 camere construite înainte de 1977. O explicaţie ar fi scăderea puterii de cumpărare a populaţiei, pe fondul inflaţiei, creditarea mai scumpă, dar şi blocajul imobiliar din unele oraşe.
Primele trei luni ale anului au adus o scădere dramatică a numărului de tranzacții imobiliare din Cluj, mai ales pe segmentul apartamentelor. Astfel, în primul trimestru din 2023 au fost vândute cu 36% mai puține apartamente decât în perioada similară din 2022.
Specialiștii în domeniul imobiliar spun că de vină sunt prețurile foarte mari. Clujul este cea mai scumpă piață imobiliară din România, cu un preț mediu de 2.500 euro pe metrul pătrat construit. De asemenea, ultimele luni au dus la o reorientare a preferințelor și pentru cei care vor să închirieze spații comerciale, spune reprezentantul unei agenții imobiliare din Cluj, Paul Măluțan:
Momentan, aș putea spune că s-au schimbat segmentele de cereri. Nu pot să spun neapărat că a fost o scădere dramatică. A rămas în continuare interes crescut pentru anumite părți din punct de vedere comercial, cu precădere ce am constatat în ultimul timp este această cerere îndreptată către zonele de cartiere noi.
Un alt factor care a influențat piața imobiliară este reprezentat de creșterea dobânzilor bancare pentru creditele ipotecare. Aceste dobânzi mari sunt, la rândul lor, consecința inflației care a crescut foarte mult. Din aceste motive, în primul trimestru al acestui an au fost acordate cu 28% mai puține credite imobiliare decât în primul trimestru al anului trecut.
Sursa: RRA