Prețul imobilelor ar trebui să mai scadă în Tg. Mureș
Publicat de radiomures, 10 mai 2017, 14:27 / actualizat: 15 mai 2017, 8:53
Analistul imobiliar Alexandru Presecan consideră că cele mai supraevaluate sunt apartamentele cu două camere.
Cu toate acesta, prețurile continuă să crească, însă nu la fel de mult ca în marile orașe.
Pe de altă parte, terenurile agricole se vând cu prețuri mult mai mici decât ar fi normal.
Deși unii analiști cred că tendința de creștere va continua până la finele anului, totul deșpinde de evoluțiile naționale și internaționale, spune Alexandru Presecan:
În Mureș (piața imobiliară) nu e la fel ca la nivelul celorlalte orașe Iași, Cluj, Timișoara, București, dar totuși e într-o ușoară creștere, cam la jumătate față de celelalte orașe. La apartamentele cu două camere este chiar o supraevaluare, în momentul de față, ajungând în jur la 50.000 de euro. N-ai cum să faci previziuni că n-ai de unde să știi, va fi pace, va fi război … În condiții normale, ar trebui, după părerea mea, să rămână prețurile actuale și chiar să scadă puțin, la unele poziții.”
Piața imobiliară ar putea cunoaște creșteri semnificative de anul viitor, odată cu finalizarea tronsonului de autostradă Tîrgu-Mureș – Cluj, estimează analiștii din domeniu.
Acest lucru va duce automat la un nivel de trai mai bun, dar și la prețuri mai mari ale imobilelor.
Totuși, cea mai bună investiție s-a dovedit a fi cea imobiliară, spune Alexandru Presecan:
Se simte lipsa dezvoltării orașului, în primul rând, dar așteptăm să se termine autostrada la anul. Discutam cu cineva din Cluj care zicea că sub 2.000 de lei nu mai este salariu în Cluj iar aici, o economistă ia 1.500 de lei. Sper, așa cum am discutat și cu alți specialiști, ca odată deschisă autostrada Cluj – Tîrgu-Mureș foarte multe firme, societăți străine care vin în Cluj, să se realoce la noi, în Tîrgu-Mureș, pentru că în Cluj nu mai este forță de muncă.”
Potrivit datelor statistice, Cluj-Napoca se află în topul orașelor cu cele mai ridicate prețuri ale apartamentelor, la un nivel similar cu cele din București, după ce a atras în ultimii ani mai multe multinaționale ce au făcut cererea de apartamente să crească.
De asemenea, în momentul de față la Cluj sunt 25 de blocuri nou- construite, în timp ce la Tîrgu-Mureș doar două blocuri de apartamente s-au construit în ultimul an.
Cristina Bulbescu